Přehřátí psa – jak ho poznat a co dělat?

Léto je v plném proudu, slunce pere a odpolední teploty dosahují tropických hodnot. Pro mnoho lidí je toto roční období tím nejhezčím v roce. Trávíme volné dny u vody, jezdíme na dovolené, sportujeme. A často s sebou bereme i své psí miláčky. Jenže léto je právě pro psy zrádné. Při vysokých teplotách rychle dochází k přehřátí organismu. Tento stav je velice nebezpečný a může skončit úmrtím zvířete. Víte, jak přehřátí psa poznat a jak mu předcházet?

Proč dochází k přehřátí?

Když je nám, lidem, v létě hic, začneme se potit. Tím se náš organismus ochlazuje. Jenže psi kromě polštářků na tlapkách nemají žádné potní žlázy. Jak se tedy ochlazují? Určitě jste někdy viděli svého čtyřnohého přítele, jak s vyplazeným jazykem zrychleně dýchal. Bylo mu vedro. Díky rychlému dýchání dochází k cirkulaci vzduchu v tlamě, tím se zchlazují sliznice a reguluje tělesná teplota.

Tento způsob ale na rozdíl od pocení se není zdaleka tak účinný. Pes navíc ztrácí tekutiny, a pokud nemá k dispozici vodu, sníží se tlak krve v oběhu, krev je více zahuštěná, přichází dehydratace a šokový stav.

Kdy dochází k přehřátí?

To, za jak dlouho přichází přehřátí, se nedá říct obecně. Záleží na rase psa, fyzické aktivitě a prostředí, ve kterém se nachází. Nebezpečné je přehřátí zejména pro štěňata a staré psy, pro obézní a nemocná zvířata a pro plemena s velmi hustou (a zanedbanou) srstí.

Pozor na rozpálené auto!

Každý rok se opakují smutné případy, kdy majitel nechal zvíře v rozpáleném autě a pak se divil, když jej našel v kritickém stavu. Teplota uvnitř auta může ve vedru dosahovat hodnot přes 60 stupňů, a zkuste si v těchto podmínkách třeba 10 minut vydržet. Nezvládnete to. A teď si na svém místě představte toho psa, často ještě bez vody…Otevřená okýnka nepomůžou. Pes se dýcháním zvládne ochlazovat, pokud je okolní teplota max. 30 stupňů. Při vyšších hodnotách už se tělo chladit nezvládá. Proto prosím, nikdy psa nenechávejte zavřeného v autě, i kdybyste šli jen na benzince na toaletu.

Fyzickou aktivitu v horku vynechte

Dlouhé procházky, řádění se psem ve vodě, kam praží slunce, sportování – to vše si nechte na ranní nebo večerní hodiny, kdy už se venku dá být. Pes vám totiž včas nenaznačí, že už nemůže. Odpadne, až když už bývá pozdě. Na přehřátí v důsledku fyzické aktivity jsou náchylnější mohutní svalnatí psi – bull, rotvajler, buldok apod. Pokud už musíte ve vedru ven, používejte např. speciální postroje, které když se namočí, tak chladí.

Voda nonstop k dispozici

Ať je léto nebo zima, zvíře musí mít k dispozici neustále čerstvou, chladnou vodu, jinak by mohlo dojít k dehydrataci. Pokud máte psa venku, zajistěte, aby voda byla ve stínu a pravidelně ji měňte a doplňujte. Na procházky nebo do auta nezapomínejte vzít cestovní láhev a  misku.

Pozor na přehřátí psa v bytě. Málokdo by na to pomyslel, ale může se i to stát. Stačí, pokud je zvíře zvyklé lehat v místnostech otočených na jih. Pere tam celý den slunce, a pokud nemá kam zalézt, případně mu dojde voda, neštěstí může být na světě. Nenechávejte ho ani zavřeného na balkoně.

Příznaky

Jak poznat, že je váš pes přehřátý a potřebuje vaši pomoc?

-        Ztěžka nebo velmi rychle dýchá.

-        Má suchý a horký čenich a sliznice pysků.

-        Může slinit, mít rudý jazyk a dásně, zarudlé spojivky a vyvalené oči.

-        Zpočátku je neklidný, ve vyšším stádiu už spíše dezorientovaný se skelným pohledem.

-        Téměř pozdě je ve chvíli, kdy pes zvrací, je apatický a začne fialovět.

Jak postupovat při přehřátí psa?

Když už k tomuto stavu dojde, je nutné okamžitě zakročit a zvíře začít pomalu ochlazovat. Slovo pomalu je zde zásadní. V žádném případě se nesnažte psa zchladit kompletním postříkáním ledovou vodou ze studně nebo snad vhozením do vody. Rozpálené tělo zvířete by utrpělo šok. Co tedy ale dělat při přehřátí psa?

Svého čtyřnohého přítele uložte do stínu na chladné místo (například na dlažbu) a začněte ochlazovat tlapky – ideální jsou kelímky s ledem, využít můžete mraženou zeleninu, kterou mu položíte na polštářky apod…Namočte mu hlavu, krk, břicho a třísla a zajistěte, aby k němu proudil vzduch. Máte-li k dispozici větrák, ideální. Pokud ne, ovívejte ho čímkoli, co je po ruce. Můžete mu dát opatrně a po malých douškách pít – pozor, voda nesmí být ledová.

Teprve, když zajistíte první pomoc, odvezte zvíře k veterináři.

Zdroj: vetcentrum.cz

Podívejte se na naše chladící postroje pro psy.