Kýchání u koček

„Pfff“ Ano, přesně tak může znít kýchnutí vaší kočky. Každý z nás ten nepříjemný pocit zná, něco zalechtá v nose a vy chtě nechtě vydáte ten otravný zvuk. V případě koček to není jiné. Kýchnutí u koček nemusí mít hned závažnější příčiny a vy nemusíte volat veterinární záchrannou službu. Ano, taková služba u nás opravdu existuje!

Co když ale kýchání nepřestává?

V tomto případě bychom měli naší kočce začít věnovat zvýšenou pozornost. Kýchání u koček může být známkou něčeho vážnějšího, když je doprovázeno výtokem z očí, nechutenstvím, apatií, kašlem, krví či hlenem. Tento stav opravdu nepodceňujte.

Příčin vzniku bývá několik. Pojďme si uvést ty nejčastější.

1)     Lechtání v nose

Jak jsme zmiňovali výše, nosní sliznici vaší kočky může podráždit smítko prachu, které posléze vyvolá kýchnutí. Tento typ kýchnutí je naprosto běžný a není nijak nebezpečný.

 2)     Respirační infekce

Další běžná příčina kýchání je spojena s infekcí dýchacích cest , kdy se převážně jedná o infekci virovou. Přesně tak, i naši mazlíčci trpí podobným nachlazením jako je toho u nás u lidí.

3)     Chemické podráždění

Škodlivý zápach či chemické výpary mohou vyvolat zánět nosních či sinusových membrán. Kýcháním se kočka v tomto případě zbavuje podráždění. Některé kočky mohou být citlivé na inhalovaný kouř, parfémy či jiné chemikálie. Pokud něco podobného vypozorujete i u vás, snažte se v blízkosti vaší kočky těchto zápachů a výparů zbavit.

4)     Cizí tělesa

To jsou přesně oni. Pořád strkají nos, tam kam nemají. Ale vysvětlete jim to. U   zvířat téměř nadlidský úkon.  Někdy se dostane do nosní dutiny těleso, kterého se pak vaše kočka zbavuje kýcháním. Pokud těleso nejde vyloučit samovolně, dochází až k infekci nosní dutiny a v tomto případě je vždy potřeba navštívit vašeho veterináře.

5)     Zubní onemocnění

Zubní onemocnění může způsobit kýchání u koček zejména při kořenových infekcích. Bakterie se z dutiny ústní může dostat až do nosního sinu, kde následně vznikne zánět a dochází ke kýchání.

6)     Pylové alergie

Vážně jsme si tak neskutečně podobní? Bohužel i vaši kočičku obtěžují nepříjemné alergie, které jsou však mnohem méně časté než u lidí, ale nejsou ani neslýchané.

7)     Intravenózní vakcíny

Vakcíny bojující proti infekcím často způsobují kýchání i několik dní po podání. Kýchání zpravidla trvá jenom několik dní a samovolně odezní.

8)     Kočičí rýma

Pro kočku je typická apatie, nechutenství a zvýšená teplota. Tyto příznaky jsou posléze doprovázeny kýcháním, výtokem z nosu a očí. Výtok je zprvu seriózní a dále se mění na hlenovitý až hnisavý. Kolem nosu a očí se objevuje sekret, který zasychá a tvoří krusty. V dutině ústní se mohou tvořit eroze, které se objevují obvykle na jazyku. Eroze může doprovázet i nadměrné slinění.

Jsou tato onemocnění přenosná?

Pokud se jedná o přenos z kočky na člověka, tak se nemáte čeho bát. Když na vás kočka prskne, tak vás chřipka, angína či obyčejné nachlazení nepoloží. Takže neschopenka v tomto případě není nutná.

A co se týče z kočky na kočku? Je to podobné jako u lidí, když na sebe ty kočky budou pšikat, nachlazení se může projevit i u druhé kočičky, ale opět nás to nenutí k tomu, abychom vymýšleli různé bariéry či omezení. Kočky také potřebují zvyšovat imunitu, takže jim občasné nachlazení nijak neublíží.

Pokud však mluvíme o kočičí rýmě, velké procento koček se po prodělané nemoci stává chronickými přenašeči. Kočky nevykazují žádné symptomy, ale kdykoli v souvislosti se stresem mohou vylučovat vir do okolí.

Pokládáte si otázku, jak vyléčit a co na kýchání?

Vždy je lepší poradit se se svým veterinářem, který vám zřejmě naordinuje kapičky do očí či oční mast, které se podávají dle potřeby a dle závažnosti a pokročilosti infekce. Kočička by měla být především v teple, mít pestrou stravu a hodně pít. Také by se měla dodržovat hygienická a chovatelská opatření.

Ve vážnějších případech veterinář může naordinovat i antibiotika pro kočky, které se podávají dle zadaných instrukcí. Když onemocnění neodezní, doporučuje se odebrání vzorků na bakteriální kultivaci a test citlivosti antibiotik. Pokud je kýchání doprovázeno hlenem, je potřeba dbát na zvýšenou hygienu a pokud možno hlen pravidelně odsávat.

Podívejte se na video jak poznáte kýchání u koček

Prevence nachlazení

Pokud se  jedná o prevenci, je dobrá včasná a pravidelná vakcinace, hygiena, podpora imunity a pestrá strava doplněná dostatkem tekutin.

V případě chronického přenašeče kočičí rýmy nastává složitá situace především v útulcích či chovných stanicích. Zde je potřeba po konzultaci s veterinářem nastavit správné vakcinační postupy a chovatelská opatření.

V případě, že chcete mít více informací o hygieně vaší kočičky, neváhejte navštívit https://www.petamour.cz/73-kosmetika, kde máme výběr z té nejkvalitnější kosmetiky pro vašeho mazlíčka.

Také nás můžete kdykoli kontaktovat na našich e-mailových stránkách, facebooku či si přímo zavolat na telefonní číslo, které je uvedeno na stránkách.