Oční a kožní choroby koček: Které potíže mohou vaši kočičku potrápit?

Nemoci očí a kůže se nevyhýbají ani kočkám. Oči kočiček bývají náchylnější na podráždění prachem, pylem či větrem. A pokožka zrovna tak, ta navíc může být postižena různými parazity. Pojďme si tedy představit některé z těch častějších kočičích nemocí očí a kůže.

Nemoci koček dle příznaků

S kočkou byste měli jít k veterináři ve chvíli, kdy příznaky poukazující na chorobu trvají dva dny a stav se nelepší. A je úplně jedno, zda se jedná o nemoc očí, kůže, zvýšenou teplotu nebo rýmu. Stejně jako u lidí mohou být příznaky nejednoznačné. Sami z nich většinou nevyčtete, co konkrétně kočku trápí. Výtok z oka může značit rýmu i zánět spojivek. Příčinou náhlého drbání se mohou být blechy, ale také počínající dermatofytóza.

Nemoci očí u koček

Kočičky mohou trpět celou řadou očních chorob, od těch nekomplikovaných až po ty závažné. Mnoho nemocí se v první chvíli projevuje zarudlým okem. Pokud ho u své kočky zjistíte, je potřeba stav pečlivě sledovat. Veterináře bude případně zajímat:

-        jak dlouho je oko zarudlé,

-        jestli je přítomen výtok z oka,

-        zda máte podezření na zhoršení vidění,

-        jestli je oko zakalené,

-        zda je a byl problém pouze na jednom oku či na obou,

-        zda má problém pouze tato kočka nebo i další z chovu aj.

Každou změnu si pečlivě zaznamenávejte, ať lékaři můžete být s diagnózou nápomocni. A které oční nemoci mohou vaši kočku tedy potrápit?

Zánět spojivek

Nejčastějším očním onemocněním vaší kočičí společnice je zánět spojivek. Ten bývá vyvolán vnějším podrážděním – prachem, průvanem, kontaktem s alergenem. Může však být doprovodným jevem i kočičí rýmy. Léčí se v prvních dnech kapáním Opthalmoseptonexu, pokud se stav ale nezlepší, návštěva veterináře vás nemine. Stejně tak navštivte lékaře v případě, že se s očními potížemi u vaší kočky setkáváte poprvé.

Třetí víčko

Třetí víčko (mžurka) u kočky není normálně vidět. Je ukryté v koutku oka. Pokud je náhle viditelné (a zejména na obou očích), může to signalizovat, že kočka trpí celkovým vyčerpáním (z důvodu průjmu, dehydratace, ale i stresu) nebo vážnější infekcí. Opět můžete dva dny vyčkávat, zda mžurka nezmizí, poté zajděte k veterináři.

Glaukom

I kočky mohou onemocnět zeleným zákalem. Naštěstí toto onemocnění není v kočičím společenství příliš časté. V prvním stádiu se glaukom projevuje slzením, přivíráním oka, světloplachostí. Velmi rychle (v řádech dnů) může dojít k vyboulení oční bulvy. Kočce hrozí díky postižení sítnice oslepnutí.

Odřeniny rohovky

Rohovka je průhledná vrstva oka, která chrání čočku a duhovku.  Je schopna regenerace. Odřeniny na rohovce bývají způsobeny kočičími šarvátkami. Kočka mžourá, přivírá oko, má ho zarudlé, bolí ji a na rohovce může být viditelná rána. První pomocí může být otření oka čistou vodou. S návštěvou veterináře ale neváhejte.

Kožní nemoci koček

Zdravý kočičí kožíšek je lesklý, čistý a upravený, pokožka hladká bez zarudnutí, vřídků a známek podráždění. Příčin kočičích potíží se srstí bývá celá řada. Často jsou původcem plísňové infekce, alergie (na potraviny, pyl, prach či plísně), stres a další.

Atopický ekzém

Nejen lidé mají trable s atopickým ekzémem. Postihnout může i vaší chlupatou společnici. Objevuje se nejčastěji ve věku mezi půlrokem a rokem. Jde o kožní reakci na setkání s alergenem. Tím může být cokoli – prach, pyly, čisticí prostředky, prášek na prádlo, roztoči, potraviny…Atopický ekzém se projevuje velikou svědivostí. Zvíře na rozdíl od člověka nepřesvědčít, aby si místo neškrábalo, takže si do ložisek může zanést i infekci. Aby se stav upravil, je nutné zjistit, na co je kočka alergická a alergenu se doživotně vyhýbat. Při těžkých případech se nasazují kortikoidy.

Zablešení

Blechy jsou postrachem všech chovatelů. Dokážou být totiž pěkně urputné a někdy není snadné se jich zbavit. Na zvířeti se vyskytují jen ve chvíli, kdy potřebují potravu – krev. A to může být klidně i jen půl hodiny denně. Takže když zjistíte, že se kočička drbe, pomyslete na tohoto parazita, ačkoli v srsti třeba hned nic nevidíte.

Bleší sezóna přichází v září. Prevencí je používání spot on roztoků, které fungují nejen proti blechám, ale i proti klíšťatům. Pokud už blechy v kožíšku najdete, nestačí jen odblešit zvíře. Důkladně vyčistit musíte všechna místa, kde se kočka pohybuje – koberec, auto, pelíšek, gauč, postel…

Dermatofytoza

Dermatofytoza  je mykóza přenosná na člověka. Jedná se o nepříjemné onemocnění, které jsme vám podrobně popsali již v článku o zoonózách. Postihuje drápky, kůži či chloupky, a to zejména v okolí nosu, očí, uší, ocasu či tlapek. Poznat ji není snadné, protože příznaky nemusí být nijak výrazné. Často se jedná jen o polámané chloupky. Léčba zahrnuje jednak používání antiseptických koupelí, jednak zlikvidování veškerých kočičích pomůcek – hřebeny, pelíšky apod.

Lupy

Lupy se objevují z více důvodů. Může to být důsledek toho, že vašemu zvířátku chybí nějaký vitamín. Je důležité se zamyslet nad kvalitou krmiva a nad možnými alergeny. Dále mohou lupy znamenat, že péči o kožíšek přeháníte – časté česání, koupele. Velké lupy, které se objevují zničehonic a zase se ztrácejí, značí, že zvíře je ve stresu. Maličké lupy, které ulpívají na kůži, svědčí o tom, že kočku sužuje nějaký parazit, nejčastěji dravčík. Srst sledujte a přemýšlejte nad možnou příčinou. Kožíšek kočky by měl vidět veterinář, který vám doporučí nejúčinnější léčbu.