Stáří psa

Všem je nám znám klasický výpočet stáří psa, kdy jeho reálné roky vynásobíme sedmi. Měli bychom však brát v potaz jednotlivá stádia života psa.
Věk x 7 je příliš zjednodušený výpočet. 

Když si srovnáme psa v jednom roce života s človíčkem, kterému je sedm let, tak to příliš nekoresponduje v určitých bodech. Nicméně teorií o tom, jak vypočítat správně stáři psa bylo nespočet. Teď se určitě nabízí otázka, jak správně vypočítat stáří psa?

stáří psa_1

Momentálně se to počítá dle nové metody, která je nazvaná 15 -105!

1 rok života psa = 16ti rokům života člověka
2 rok života psa = 24 rokům života člověka
Potom je možné vzít každý rok života psa za 4 roky lidského života. Je také potřeba zohlednit různé psí rasy a jejich velikosti.

Platí: Čím větší pes, tím rychleji stárne.


Tabulka stáří psa:

PSÍ ROKY 1 3 5 8 10 12 15 18
Malý pes do 14 kg 18 28 38 53 63 73 88 103
Střední pes do 30 kg 16 29 40 55 64 77 95 115
Velký pes do 45 kg 15 30 45 66 81 96 117  
Obrovský pes nad 45 kg 14 32 48 76 94 110    

 

Jak pečovat o starého psa

Dle stáří psa také musíme přizpůsobit péči o něj. Zde je několik tipů a rad, jak správně pečovat o starého psa.

stáří psa 1

1. Přizpůsobte zátěž

Je třeba uvážit, co je pro pejska vzhledem k jeho věku snesitelné a co už mu může způsobovat zátěž. Měli bychom vzhledem k jeho kondici upravit délku a frekvenci procházek. Není třeba vypouštět z vašeho režimu dlouhé procházky naopak, pokud je pejsek stále vitální, neuděláte u větší radost, než když ho vezmete na pořádnou procházku. Toto je velmi individuální a závislé na každém jednotlivci.

2. Zdravá strava

Pokud chcete, aby váš pejsek byl stále v dobré kondici, nesmíme zapomenout na zdravou a vyváženou stravu. Snažíme se stravu vybírat tak, aby tam byl co nejvyšší podíl masa a co nejméně obilovin. Pokud krmíte psa syrovou stravou, tam můžete pokračovat téměř bez omezení. Pokud jste měli hodně vitálního pejska plného energie, tak zde se snažíme dávat stravu s nižší energetickou hodnotou a s menším obsahem tuků. Snažíme se vyhnout zbytečnému přibírání pejska a následného přetěžování kloubů.

3. Doplňky stravy

Pokud jsme zpozorovali, že pejskem je po ránu ztuhlý a pomalu se pohybuje, měli bychom zvážit zařazení kloubní výživy do jeho jídelníčku. Ovšem o podávání a frekvenci se poraďte nejprve se svým veterinářem.

4. Změny v chování

Zde patří veškeré změny, se kterými se váš pejsek musí vypořádat. Nechuť k jídlu, odmítá příjem tekutin, má problém s vyměšováním, při chůzi do schodů se začne zadýchávat. Všechny tyto příznaky jsou pro nás varovným signálem a ihned bychom měli navštívit svého veterináře. 

5. PREVENCE ::: PREVENCE ::: PREVENCE

Preventivní prohlídka se týká také našich pejsků. Na tu bychom ke svému veterináři měli zajít minimálně 1-2x ročně. Pravidelné prohlídky mohou odhalit začínající onemocnění a my je budeme moci podchytit ihned od začátku. 

Pokud chcete, aby váš pejsek stárnul v tom největším pohodlí, tak určitě navštivte náš e-shop Pet Amour, kde najdete spoustu zajímavých a pohodlných pelíšků pro vašeho pejska, které budou ozdobou všech interiérů.