Jak dlouho vydrží kočka sama doma?

Kočka má pověst samotářky a ve většině případů si vystačí doma sama. Rčení "bydlím u své kočky" se v mnoha případech potvrzuje. Přijde se pomazlit pouze, pokud zrovna ona chce. Stejně tak si ráda dopřává dostatek soukromí a spánku. I přesto je však, i když si to ona sama asi nepřipustí, zcela závislá na vás. Problém nastává, když musíte na den nebo i na noc odjet a na chvíli kočku opustit. Určitě si v takovém případě budete klást otázku: Jak dlouho vydrží kočka sama doma? My známe odpověď!

Kočka sama doma (3)

Ačkoliv má kočka ráda svůj klid, určitě to neznamená, že by neměla se svým majitelem žádné pouto. Právě naopak, kočky jsou na své majitele silně vázané, jenom to nemají zapotřebí dávat tolik najevo. Možná máte tedy strach, co samota s vaší kočkou udělá a jak dlouho může být sama doma. Podíváme se na toto téma z pohledu doby, jak dlouho bude kočka doma, a také se zaměříme na koťata a kočičí seniory.

Kočka sama doma v pracovní den

Mnoho lidí si raději pořizuje kočku nežli psa, a to právě z toho důvodu, že pes se musí alespoň třikrát denně venčit a nemůžete ho opustit ani na jeden den. Psa si prostě musíte vzít na cestu s sebou nebo mu zařídit hlídání. Naopak s kočkou je to o dost snazší. Má doma svůj kočičí záchod a není tedy nutné, aby chodila ven. A i pokud má možnost si tzv. vyrazit na lov, vždy se stejně vrátí do bezpečí svého domova.

Kočka vydrží bez problému sama doma až 12 hodin. Tím jsou vyřešené běžné pracovní dny, kdy se domů vracíme až k večeru. I tak je ale třeba myslet na to, že se jedná o živého tvora, který bude zažívat chvíle nudy, smutku a osamění. Proto doporučujeme vaší kočičce koupit hračku, se kterou se zabaví a nebude vám ničit nábytek, kousat polštáře apod. Může se jednat o plyšovou myš, hračku s rolničkou, tunel či látkový míček. Výborná jsou také škrabadla, prolézadla a odpočívadla.

Kočka sama doma

Vydrží kočka sama doma přes víkend?

Pokud plánujete nechat kočku samotnou doma přes víkend, také by to neměl být problém. Ale pouze přes jednu noc, tedy 24 hodin. Samozřejmostí však je dostatek čerstvé vody, jídla a čistý kočičí záchod. A jak jsme zmiňovali výše, také dostatek hraček, se kterými si kočka zabaví.

Pokud opravdu potřebujete nechat kočku doma přes víkend, od pátku do neděle, zařiďte si na jednu noc hlídání nebo alespoň někoho, kdo ji přijde zkontrolovat, nakrmit, dát jí čistou vodu a vyčistit záchod. Kočička také potřebuje kontakt s člověkem, pomazlit se pohráti si. Více než 24 hodin ji tedy samotnou určitě nenechávejte.

Může být kočka týden sama doma?

Pokud se ptáte, zda kočka vydrží sama doma týden, tak odpověď zní: určitě ne. Nejen, že je potřeba jí doplňovat krmení a čerstvou vodu, ale také vyčistit záchod. Navíc pokud bude kočka dlouho sama, začne tropit hlouposti a může vám v domácnosti nadělat pěknou paseku.

Kočka je sice samotář, ale kontakt s člověkem potřebuje a obzvlášť, pokud ji máte doma jako mazlíčka a je na vás závislá. Bude-li tedy sama víc než 24 hodin, může jí tato samota přivodit až trauma.

Pokud jedete na dovolenou, doporučujeme si sjednat spolehlivého kamaráda, který vaši kočku bude jezdit kontrolovat a krmit, ale také se s ní pomazlí a věnuje jí chvíli svého času.

Kočka sama doma (2)

A co kočičí senior nebo kotě?

Pokud máte doma koťátko nebo naopak kočičího seniora, situace se tím razantně mění. Kotě do stáří 6 měsíců potřebuje krmit až 5x denně. To samozřejmě není možné, necháte-li ho samotného doma. Koťata navíc ráda poznávají neprozkoumaný svět vaší domácnosti, a při tom se jim může přihodit nějaký úraz nebo snědí, co nemají.

Nejlepším řešením je zřídit kotěti speciální místnost, kde nebude nic, co by mu mohlo ublížit. Pouze voda, jídlo, záchod a hračky. To je však v dnešních domácnostech určitý nadstandard a kotě obvykle dostane své místo v obýváku. Proto je lepší ho nenechávat samotné a pravidelně ho kontrolovat.

Kočka zajímavosti 1

Podobné to je i se starší kočkou, která sice nedělá takové vylomeniny jako kotě, ale na druhou stranu již nemá moc ráda velké změny a je zvyklá, že vás má neustále poblíž. Proto je lepší, když se budete snažit s ní být co nejvíce a dopřejete jí klidné a láskyplné stáří. Samozřejmě občas se stane, že musíte jet na služební cestu. V takovém případě jí zařiďte "hlídání" s někým, koho zná a komu důvěřuje.

Možná jste byli přesvědčeni, že kočka je zcela samostatnou jednotkou, která hravě zvládne být pár dnů sama doma. Není tomu tak. Kočka stejně jako jiní živí tvorové, které si člověk ochočí, potřebuje vaši společnost, lásku a péči. Touží po schoulení do klubíčka a dlouhém mazlení, které prohlubuje vaši vzájemnou důvěru. Než si tedy pořídíte živého tvora, dostatečně si rozmyslete, zda jste schopni přijmout tento fakt a být svému věrnému čtyřnohému příteli neustále na blízku.