Jak předcházet dehydrataci u psa, jak ji poznat a případně řešit!

Dehydratace u psa (neboli ztráta tekutin) je velmi zrádný stav, který může být způsoben několika příčinami. Může se jednat o zdravotní potíže, ztrátu tekutin v horkých letních dnech nebo omezený přístup k čerstvé vodě. Dehydratace se u psa může projevit neklidem, ale také vážnějšími příznaky, jako je třes, apatie a zvracení. Tyto příznaky mohou vyústit až ve smrt psa. Proto je nejlepší dehydrataci předcházet, ale v případě, že k ní dojde, naučit se ji včas rozpoznat a řešit.

Dehydratace u psa (4)

Příznaky dehydratace u psa

Příznaky dehydratace (ztráty vody v organizmu) bývají různé, od těch mírnějších až po ty velmi nebezpečné. Na počátku dehydratace si majitel psa ani nemusí všimnout, že je něco v nepořádku. Příznaky totiž bývají zpočátku mírné, od únavy, apatie, až po nezájem o jídlo či zapadlé oči.

Pes může být velmi nervózní a neklidně pochodovat z místa na místo, hledat zdroj vody nebo se pohybovat u prázdné misky. V další fázi však již obvykle nemá sílu chodit a začínají se projevovat vážnější příznaky dehydratace. Pes si začne olizovat čenich, začne hodně funět, lehne si u misky a ponoří do ní čenich. Často přestane močit nebo je barva jeho moči více žlutá.

V tom okamžiku již v organizmu dochází k velkým ztrátám vody, které jsou nezbytné pro fungování a život vašeho psa. Pes se začne prudce třást, zvracet, má až vodnatý průjem. V této chvíli je třeba jednat akutně a ihned se snažit psa hydratovat, a současně urychleně kontaktovat veterináře.

Dochází totiž k problémům s žaludkem a ledvinami, které mohou způsobit selhání organizmu. Proto je důležité dehydrataci u psa včas rozpoznat, ale samozřejmě mnohem důležitější a lepší je jí důsledně předcházet.

Jak předcházet dehydrataci u psa

Základem je, aby měl pes neomezený přístup k čerstvé vodě. Dostatek vody neustále kontrolujte a vodu průběžně během dne doplňujte. Pokud pes nechce pít, možná je voda na něj již "příliš" zvětralá a teplá. Natočte mu proto studenou vodu a má-li misku venku, dejte ji do stínu.

Aby psovi voda chutnala, můžete ji "obohatit" vhozením několika kostek ledu. Díky tomu vydrží chladnější a například mladý pes si může s kostkami ledu hrát.

Dehydrataci není radno vůbec podceňovat a jako pejskař si dejte vodu pro psa na první místo. K dehydrataci u psa může totiž v horkých letních dnech dojít i během dvou hodin. Kromě dostatku vody také nezapomeňte svému čtyřnohému kamarádovi dopřát vysoce kvalitní krmivo.

Dehydratace u psa

Jak můžeme dehydrataci u psa sami diagnostikovat?

Pokud si nejste jistí, zda se u vašeho psa opravdu jedná o příznaky dehydratace, můžete se sami pokusit o diagnostiku. To však pouze v případě, že se zatím nejedná o nijak závažné příznaky. Jinak volejte ihned veterináře a na nic nečekejte.

Jak už jsme zmínili výše, dehydrataci u psa nemusíte vůbec poznat. Doma ale můžete vyzkoušet test s návratem kožní řasy a kontrolu stavu dásní. Oba tyto testy jsou ale průkazné až ve vážnějším stupni dehydratace.

Test s návratem kožní řasy – pružnost kůže

První test zjistí pružnost kůže. Pokud je totiž organizmus psa dehydratován, kůže bude tužší a její pružnost nižší. Jednoduše tedy uchopte kožní řasu psa nad kohoutkem a opatrně ji potáhněte do výšky cca 3 až 5 cm podle velikosti psa. Dejte si pozor, abyste test prováděli s citem a pejskovi neublížili.

Kožní řasa by se měla navrátit okamžitě, do dvou vteřin. U dehydratovaného psa se pak vrací pomaleji anebo dokonce v těch nejhorších případech vůbec. V takovém případě urgentně kontaktujte veterináře a dehydrataci vašeho psa neprodleně řešte.

Reakce dásní a stav sliznic

Dalším testem je vyšetření reakce jeho dásní a sliznic v dutině ústní. Zdravý pes má vlhké, lesklé a na první pohled růžové dásně. Naopak pes odvodněný má sucho v tlamě a stejně tak suché, nelesklé a lepkavé dásně právě z nedostatečné tvorby slin.

Test dásní se pak provádí tak, že prstem jemně a opatrně psovi stlačíte dásně až zblednou. Pokud se původní barva vrací déle než 2 vteřiny, opět je zde na vině pravděpodobně dehydratace. Během provádění obou testů opravdu postupujte s citem tak, abyste pejskovi nezpůsobili zbytečný stres.

Dehydratace u psa (5)

 

Jak řešit dehydrataci u psa

Mírně dehydratovanému psovi lze samozřejmě v domácím prostředí pomoci, ale vždy je lepší ihned kontaktovat veterináře a situaci s ním neprodleně řešit. Pejska můžete zkusit napájet po menších dávkách, určitě mu nedovolte vypít velké množství vody najednou – pro ledviny by to mohl být velký šok.

Pokud pes nechce pít a o vodu vůbec nejeví zájem, zkuste mu ji ochutit malým množstvím konzervy, rozdrobenými piškoty nebo mu do vody přidat trochu kuřecího vývaru. Pomoci také může zředěná mrkvová šťáva, která doplní ztracené minerály.

V nejhorším případě naplňte stříkačku bez jehly vodou a vstříkněte mu malé množství vody do tlamy (vždy do boku tváře, nikoliv do krku, aby se nezačal dusit).

Na prvním místě by však i přesto mělo být vyhledání veterinárního lékaře, protože neléčená dehydratace může způsobit až smrt.