Teplota u psa: Jaká je normální teplota u psa a jak ji případně snížit?

Máte podezření, že má váš čtyřnohý kamarád zvýšenou teplotu, ale nejste si jistí, jaká je normální teplota u psa? V článku vám poradíme nejen, jak poznat teplotu u psa, ale také jak ji změřit a případně snížit. Určitě se nebude jednat o nic vážného, ale není radno jakékoliv podezření podcenit.

Teplota u psa

Jaká je normální teplota u psa?

Normální tělesná teplota u psa se pohybuje kolem 37,5 °C až 39 °C. Teplota 39,5 °C již značí horečku. Pokud je tedy výsledek na teploměru mimo tuto hranici, poraďte se s veterinářem, jak dále postupovat.

Krizová situace nastává, je-li teplota u psa 40 °C nebo naopak méně než 37 °C. V takovém případě nečekejte a volejte veterinární pohotovost ihned. Jedná se totiž již o život ohrožující stav.

Jak poznat teplotu u psa

Ptáte se, jak se pozná teplota u psa bez měření? Pokud nemáte po ruce teploměr a rádi byste i tak věděli, zda vašeho hafana sužuje horečka, sledujte následující nejčastější příznaky:

  • Nechutenství
  • Zvracení
  • Průjem
  • Apatie
  • Únava
  • Smutek
 

Dalším indikátorem jsou psí uši a tlapky, které bude mít při horečce horké. Teplotu vždy zkoumejte hřbetem ruky, který je citlivější než například dlaň. Normální psí teplota je o něco vyšší než lidská. Také pokud je jedno ucho teplejší než druhé, může se například jednat o lokální zánět ucha.

Zvýšenou teplotu u psa zjistíte také podle čenichu. Při horečce je suchý, horký a rozpraskaný. Horký čenich, ze kterého ještě vytéká nazelenalý nebo nažloutlý výtok, může značit horečku s infekcí.

Nachlazený pes (3)

Předposledním místem, kde lze zjistit teplotu u psa, jsou podpažní jamky a slabiny. Zde mají psi méně srsti a snáze se vám tak odhaduje stav teploty. Pokud jsou jamky a slabiny teplé či horké a ještě oteklé, tělo pejska jistě bojuje s nějakou nemocí a brání se tak za pomocí teploty.

A posledním místem, jak poznat horečku u psa, jsou dásně. Zkontrolujte barvu dásní zvednutím pysku psa za předním špičákem a ukazováčkem opatrně osahujte dáseň. Na pohmat byste měli cítit, zda je teplá a suchá – což značí zvýšenou teplotu. Také barva dásně leccos prozradí. Zabarvená do jasně cihlově červené značí vysokou horečku.

Tyto způsoby vám mohou být pouze pomůckou, ale nelze se na ně spoléhat. Samozřejmě nejspolehlivější je změření teploty za pomocí správně kalibrovaného rektálního teploměru a vyšetření veterinářem.

Jak změřit teplotu u psa

Měření teploty u psa se řadí k základním schopnostem všech majitelů psů. Měli byste být schopni svého psího miláčka alespoň základně vyšetřit. Prvním, ale méně častým způsobem, je měření teploty prostřednictvím psí tlamy. Pokud vám to ale pejsek nedovolí nebo máte pocit, že by vás mohl pokousat, raději tento způsob nezkoušejte.

Nejčastější a zároveň nejpřesnější způsob je rektální cesta. I to může být hafanovi nepříjemné, ale většina si bez problému zvykne, pokud budete s teploměrem zacházet opatrně. Doporučujeme si na měření teploty u psa pozvat pomocníka, který pejska podrží a bude ho chválit.

K měření rektální cestou potřebujete digitální teploměr, díky kterému bude měření probíhat rychleji a snadněji. Určitě nepoužívejte skleněný teploměr, který by se mohl zlomit a psa říznout. Digitální teploměr namažte lubrikantem nebo dětským olejem, přizvedněte psovi ocas a teploměr opatrně zasuňte 2 cm hluboko do rekta.

Teplota u psa 2

Jak snížit teplotu u psa

Pokud má váš pes zvýšenou teplotu nebo horečku, nejprve kontaktujte svého veterináře a poraďte se s ním. Poté se můžete pokusit srazit teplotu u psa, aby se pejskovi alespoň trochu ulevilo, než bude vyšetřen lékařem.

  1. Zajistěte, aby byl pes v chladnější místnosti nebo v chladném počasí otevřete okna a vyvětrejte místnost. Pokud je zrovna léto, zatáhněte závěsy a zapněte klimatizaci. Dejte však pozor, aby pejsek neprochladl, protože je nyní oslabený.
  2. Dopřejte mu neomezený přístup k čisté vodě. Pokud jste jej neviděli dlouho pít, natáhněte vodu do injekční stříkačky bez jehly a opatrně ho osvěžte.
  3. Navlhčete ručník ve studené vodě, vyždímejte ho a opatrně přiložte na pejska. Nejvhodnější je ručník přiložit na třísla, bříško a záda.
  4. Podejte antipyretický sirup, na kterém se domluvíte s veterinářem. Můžete ho aplikovat pod jazyk. Pejskovi by se mělo ulevit do půl hodiny.
  5. Také existují antipyretické čípky, které se používají v případě velmi vysokých teplot. Na jejich užití se opět nejprve domluvte s veterinárním lékařem.
  6. U štěňat nebo malých plemen psů pamatujte, že zde bude menší (pediatrické) dávkování.
 

Ačkoliv se vám podaří snížit teplotu u psa, i přesto se obraťte na veterináře a hledejte příčinu horečky, abyste vyloučili závažné onemocnění.