Jak vybrat nejkvalitnější krmivo pro psy? 6 kritérií, která musíte vzít v potaz

Jak vybrat nejkvalitnější krmivo pro psy? 6 kritérií, která musíte vzít v potaz 

S pořízením psího společníka přichází mnoho krásných okamžiků, ale také odpovědnost. Za to, že se o něho vždy postaráme. Že nedopustíme, aby mu bylo ublíženo, a aby ublížil on jiným. Zajistíme potřebný výcvik. A také budeme pečovat o jeho zdraví, vhodným krmivem především. Vyvážená a kvalitní strava je základem pro vitalitu vašeho nejvěrnějšího přítele. Vlastně je to stejné, jako u lidí. Jsme to, co jíme, a u zvířat platí totéž. Čím kvalitnější (a to neznamená automaticky dražší) krmivo zvolíme, tím spokojenější, energické zvíře budeme mít. Jak tedy vybrat správně psí granule?

1.    Maso na prvním místě

Než se pro koupi granulí rozhodnete, dejte si tu práci prostudovat malé písmo shrnující složení výrobku. Musí v něm být uvedeny použité ingredience v sestupném pořadí.  Pes je masožravec, tudíž první místo ve složení musí zaujímat maso. Ne obiloviny, rýže, brambory a další, ale maso. A v jasné specifikaci, o které maso se jedná.

Nestačí tedy uvést, že granule obsahují „čerstvé maso“ nebo „drůbeží moučku“. To je zavádějící, z toho se prakticky nic nedozvíte. Volte takové granule, kde je jasně napsáno, že obsahují: jehněčí maso, kuřecí maso, moučku z lososa aj. Neváhejte se podívat na test krmiv pro psy, pokud si nejste jistí, zda složení dobře rozumíte.

Pozor si také dejte na spojení „čerstvé maso“. To, že výrobce udává 50 % čerstvého kuřecího masa neznamená, že tolik procent masa krmivo skutečně obsahuje. Čerstvé maso v sobě má cca 80 % vody, která se při výrobním procesu granulí odpaří. Ve finále se tedy podíl masa v granulích sníží i o 40 % (a tím pádem se zastoupení masa dostane třeba až na třetí příčku), což si ale zákazník často neuvědomí. Pokud tedy výrobce udává procentuelní zastoupení čerstvého masa, měl by hned na nejbližších příčkách zmiňovat i masovou moučku. Jinak by to znamenalo, že masa v krmivu moc není.


2.    Vyváženost stravy

Strava psa musí být vyvážená, musí tedy obsahovat bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, vitamíny a minerály. Bílkoviny i tuky (opět jasně specifikované – tedy tuk z lososa, hovězí tuk atd.) by měly být převážně živočišného původu.

Výborným zdrojem sacharidů jsou brambory, navíc je pes dobře snáší. Mnohdy se používají i obiloviny (opět musí být uvedeno, zda jde o pšenici, proso, amarant…) nebo kukuřice. To samo o sobě není špatně, pokud tato část v krmivu nepřevažuje. Kvalitní granule také obsahují ovoce, zeleninu, minerály a třeba doplňky typu mořské řasy, pivovarské kvasnice, probiotika, aminokyseliny aj.

3.    Potravinové intolerance

I psi mohou trpět různými potravinovými alergiemi. Může se to projevovat průjmem, zhoršenou kvalitou srsti, zápachem z tlamy, výtokem z očí a vůbec celkovou nepohodou psa. Hypoalergenních nebo dietních krmiv pro psy je na trhu velké množství. Horší je to se zjištěním, na jakou složku krmiva je pes alergický. Někdy to bývá kuřecí maso (ovšem velmi záleží na kvalitě vstupní suroviny), to lze nahradit jehněčím, rybím nebo krůtím masem.

Dalším potenciálním alergenem mohou být kukuřice, sója či obiloviny. Stejně jako člověk ale pes může citlivě reagovat na kteroukoli složku granulí. Při podezření musíte tedy zkoušet krmivo měnit. Někdy je běh na dlouhou trať, než přijdete na to, co konkrétně vašemu psovi vadí.

4.    Věk a velikost psa

Jedním z kritérií pro výběr granulí je stáří psa. Jiné krmivo je určené štěňatům do 12 měsíců věku, jiné dospělým psům a seniorům. Štěněcí granule jsou obvykle menší a hlavně obsahují více bílkovin, tuků i minerálů. Naopak krmivo pro staré psy musí být lehce stravitelné a plusem je přítomnost kloubní výživy. I velikost psa hraje při výběru granulí roli. Trpasličí plemena mají jiné nároky na složení stravy než plemena obří.  

5.    Pohyb a fyzická kondice psa

Jiné nároky na stravu bude mít pes, se kterým se věnujete některému ze psích sportů, a tudíž potřebuje doplnit energii, a jiné typický gaučový mazlíček. Toto hledisko musíte při výběru granulí zohlednit. Jiné složení má i krmivo pro kastrované psy -  respektuje odlišný metabolismus.

6.    Vaše peněženka

Když se budete rozhodovat o tom, jaké granule svému psovi pořídit, cena bude samozřejmě důležitá. Ta se pohybuje cca od 80 Kč/kg výš. Mluvíme teď o prémiovém krmivu pro psy, které seženete ve zverimexech, nikoli o těch supermarketových. Určitě neplatí, že to nejlepší =nejdražší. Často platíte jen za to, že se značka granulí objevuje v reklamách, ačkoli složením není nic moc. Naopak levné krmivo pro psy může mít mnohem lepší skladbu jen proto, že firma jede v malovýrobě a nemá velikou reklamu.

Výběr správné stravy chce tedy čas a trpělivost studovat složení jednotlivých výrobků. A pak testovat, zda vašemu psovi to vybrané zachutná. Někdy můžete vyzkoušet i třeba 5 druhů granulí (doporučuji požádat o vzorky krmiv zdarma), než najdete ty pravé právě pro vašeho přítele.