Nejlepší krmiva pro kočky? Jedině ta, která mají maso na prvním místě.

Nejlepší krmiva pro kočky? Jedině ta, která mají maso na prvním místě.

Máte vybranou kočičku a teď studujete, co všechno musíte před jejím příchodem do nového domova pořídit? Pak na přetřes přijde také otázka krmiva. Jasno máte v tom, že chcete používat granule. Jak ale vybrat takové, které příliš nezatíží vaši peněženku a zároveň kočičí šelmě poskytnou vše potřebné?

Co musí kočičí granule obsahovat?

Mnoho začínajících chovatelů se obává, zda suché krmivo dodá kočkám vše potřebné. Opravdu není potřeba doplňovat jejich stravu o čerstvé maso, zeleninu nebo vitamíny? Není. Kvalitní granule mají složení vyvážené tak, aby krmná dávka pokryla kočičí potřeby. Kromě bílkovin živočišného původu v nich totiž nechybí ani tuky (opět živočišné), sacharidy, vitamíny a minerální látky. Bonusem navíc jsou doplňky vyživující klouby či probiotika.

Není super jako super

Kočky by kupovaly…jedině kvalitní krmivo plné masa. Na trhu se můžete setkat s granulemi označenými tituly premium či superpremium. Leckdo by si myslel, že pod těmito názvy se skrývá vysoká kvalita. Jistě, v některých případech to platí, ale ne vždy.

Neexistují totiž žádné přesné parametry, na základě kterých může výrobce granule těmito tituly označovat. Takže je každý používá tak, jak se mu zrovna hodí. Prémiové krmivo pro kočky tedy ani zdaleka nemusí mít prémiové složení. Co to pro vás znamená? Že musíte číst obaly výrobku.

Masožravci obilí nežerou

Nejlevnější krmiva pro kočky (obvykle ta supermarketová typu Whiskas, Friskies – ano, ta v reklamách tak chválená) obsahují z větší části obiloviny a různá dochucovadla. Okolo masa se jen otřela, a to kdoví jestli. Spíš než granule pro divokou šelmu složením připomínají šrot pro slepice.

Přítomnost obilovin jako taková v krmivu nevadí, ale v co nejmenším množství. Na prvním místě musí být zkrátka maso. A to v přesné specifikaci, zda se jedná o maso kuřecí, jehněčí, rybí aj. Označení drůbeží maso nestačí.

Je-li ve složení granulí uvedeno na prvním místě maso čerstvé, pozor. Z 80 % ho tvoří voda, která se při výrobě krmiva odpaří. Sušeného masa pak zůstane cca 30 % původní hodnoty. Aby tedy složení bylo důvěryhodné, musí v tomto případě být za čerstvým masem též uvedena masová moučka.

Holistická krmiva pro kočku – to nejlepší na trhu

Majitelé, kterým záleží na tom, aby kočka dostávala stravu co nejvíce podobnou té, kterou by si ulovila v přírodě, mohou zvolit holistická krmiva. Jejich složení je čistě přírodní, ingredience jsou v BIO kvalitě a navíc granule neobsahují obiloviny. Jsou tedy i vhodným dietním krmivem, pokud vaše společnice trpí alergiemi. Obiloviny a soja (obzvláště nekvalitního původu) patří mezi jejich největší spouštěče.

Holistická krmiva (Orijen, Taste of the Wild, Essential Foods) jsou v současné době tím nejlepším, co svému zvířátku můžeme dát. Kočka je velmi snadno stráví, všechny suroviny mají své využití. V krmivu není nic, co by kočičí organismus zatěžovalo. Naopak, tyto granule působí i jako prevence před různými onemocněními díky obsahu vitamínů, minerálů, zeleniny, probatik, mořských řas a dalších účinných látek. Vyzkoušejte je, zkuste požádat o vzorek nebo si kupte malé balení. Uvidíte sami po otevření sáčku, jak nádherně voní.