Jak zchladit psa v letních vedrech? Poradíme, jak mu pomoci i co nedělat!

Horké letní měsíce mohou dát našim chlupatým psím přátelům pořádně zabrat. Většina z nich nosí na kůži hustý kožich, což se jim samozřejmě může hodit v zimě, ale v létě mohou sluneční paprsky pražící na huňaté psisko způsobit až přehřátí psa. Proto je důležité na vašeho domácího mazlíčka myslet a pravidelně ho osvěžovat. Podívejte se na naše tipy, jak zchladit psa v letních vedrech a co zaručeně nedělat!

Jak zchladit psa 6

Jak funguje termoregulace u psa?

Termoregulace psa funguje na zcela jiném principu, než-li je to u nás lidí. Psi se nepotí jako my, ale mají dva způsoby, jak své tělo ochladit. Jejich termoregulační systém se nejprve snaží ochladit krev, a celé psí tělo tak dostat na běžnou provozní teplotu.

První krokem jsou v případě vyšší teploty změny v oběhovém systému. Roztáhnou se drobné cévy ukryté pod pokožkou psa, a aby se vyrovnal vyšší tlak v oběhovém systému, zvýší se tepová frekvence psa. Tím je odváděno teplo z těla psa ven.

Druhým způsobem, kterého si na první pohled všimne každý páníček, je zrychlené dýchání a slintání psa. Psí tlama je totiž důležitou součástí celého systému, a z toho důvodu je také náležitě prokrvena a protkána slinnými žlázami. Díky tomu je připravena na odvod tepla z těla psa v případě, že mu je horko.

Pes jednoduše začne rychleji dýchat a slintat, čímž usnadní a zrychlí vypařování horka ze svého těla a významně se mu uleví. Díky tomu nedochází k přehřátí psa. Samozřejmě v případě, že je pes po delší dobu vystaven vysoké teplotě (někdy stačí i několik minut např. v rozpáleném autě!), jeho organizmus již nezvládá teplo vypařovat a dochází k přehřátí organizmu a úžehu u psa, někdy pokud pomoc nezasáhne včas, bohužel i k úmrtí pejska.

Jak zchladit psa 3

Stav srsti ovlivňuje, jak se pes cítí

Dalším faktorem, který významně ovlivňuje odolnost psa před horkem, je stav srsti. Srst by měla být pravidelně udržovaná a rozčesávaná, vyzkoušet můžete například hřeben Foolee Easee pro psy, který umožňuje mimořádně šetrné česání psa. Pokud nebudete srst pejska udržovat, zplstnatí a kůže pod plstí se začne zapařovat a způsobovat pejskovi vleklé zdravotní potíže.

Možná si myslíte, že pejskovi s krátkou srstí nebo úplně bez srsti bude v létě lépe než dlouhosrstému, a láká vás svého huňáče ostříhat. Tak to úplně nedoporučujeme, protože srst má za úkol odvádět teplo z povrchu těla pryč a pejska držet tzv. ve stínu. Ostříháte-li ho, hrozí naopak přehřátí psa, úžeh u psa nebo spálení kůže od slunce. Raději svého pejska nechte s jeho přirozeným kožíškem a snažte se jej ochladit jinými způsoby. Jakými?

Jak bezpečně ochladit psa?

Určitě se vyhněte házení psa ho studené vody, které pro něj může být velmi nebezpečné. Šokové zchlazení psa může způsobit kolaps organizmu a smrt psa! Je to z toho důvodu, že je-li psovi horko, cévy v oběhové systému jsou roztažené, tlak v oběhu je zvýšený a stejně tak vysoká je i tepová frekvence. Pokud psa v takové fázi vhodíme do ledové vody, srdce nemusí stihnout zvolnit a regulační mechanismy nestihnou zasáhnout, a dochází tak ke kolapsu organizmu.

Ochlazování psa by tedy mělo probíhat pozvolna. Pejska nejprve opatrně osvěžte vlažnější vodou, a to od tlapek až po hrudník, břicho a třísla. Zlehka mu můžete namočit i hlavu. Hrudník a záda nechte suchá, než pejsek trochu vychladne, v těchto místech dochází k horšímu prokrvení a mohlo by dojít k prochladnutí. Do vody samozřejmě může jít, ale postupně a pomalu.

Nezapomínejte také na pitný režim, který je v letních vedrech rozhodující. Psovi zajistěte přístup k čerstvé vodě a sami kontrolujte, aby průběžně a dostatečně pil. A to nejen po procházce nebo nějaké zátěži, ale v průběhu celého dne.

Pejska nechte v klidu pobývat ve stínu, kde je chladněji nebo případně ve větraném bytě. Můžete mu zakoupit chladící podložku pod psa, ale dejte pozor, aby pejsek nenastydl. Vyhýbejte se přímému slunci a rozpáleným chodníkům či cestám. Obecně platí, že cirkulující vzduch je pro psa mnohem lepší než místnost ochlazená klimatizací.

Jak zchladit psa 5

Základní body, jak ochladit psa v horku

  • Dopřejte mu dostatek vody a kontrolujte, zda opravdu pije
  • Vodou ho ochlazujte opatrně, od tlapek maximálně po třísla a břicho
  • Venčete ho brzy ráno, kdy je ještě chladno a ve večerních hodinách
  • Nikdy ho nenechávejte zavřeného v autě nebo ve stanu! (Teploty se tam během chvíle mohou vyšplhat až k 50 °C!)
  • Umístěte ho na chladném místě ve stínu, kde cirkuluje vzduch
  • Zavřete-li ho v kleci, pravidelně ho kontrolujte
 

Žijete ve městě? Používejte botičky pro psa!

Možná se vám to může zdát prazvláštní, ale boty pro psa chrání pejska před popáleninami na tlapkách. V horkých dnech asfalt a chodníky doslova pohlcují teplo a jsou rozpálené. My lidé to necítíme, protože máme boty, ale pejsci chodí na boso a mohou si o tyto plochy tlapky vážně popálit. To je velmi bolestivé, navíc poté pejsek nemůže chodit.

Jak vypadá přehřátí psa

Přehřátý pes se obvykle chová jinak, než je u něj běžné. Je apatický, nervózní, nereaguje na povely ani hru, zrychleně dýchá, sliní a u tlamy se mu může objevit pěna. Indikací dehydratace u psa je také srst.

Když ji nadzvednete a bude se mnohem déle vracet na své místo, můžete si být jisti, že je pes dehydratován. V takovémto stavu je navíc typické nechutenství psa a následný kolaps. Je tedy nutné jej začít neprodleně ochlazovat a ihned vyhledat veterináře.

Veterináře neprodleně vyhledejte v případech, když: je pes malátný, není schopen pohybu, silně se zadýchává, sliní, má horečku, zvrací, má průjem, případně pokud ztratí vědomí. Pejska v takovém stavu určitě nechlaďte šokově. Nejprve zavolejte veterináře a následně pejska opatrně ochlazujte vlažnou vodou od tlapek až po bříško. Pokud to bude možné, dejte mu napít trochu vody.

Jak zchladit psa 2

Přehřátí psa může samozřejmě ohrozit všechny pejsky, ale zvýšené pozornosti byste měli dbát u štěňat, starších a nemocných psů, obézních psů, březích fen, brachycefalických plemen, malých psů, sportujících psů. Takže prakticky u všech.