Kam vyrazit na dovolenou se psem? Máme pro vás skvělé tipy na místa v Čechách i v zahraničí!

Přemýšlíte, kam na dovolenou se psem? Ať již plánujete vyrazit se svým čtyřnohým kamarádem na dovolenou u vody nebo na hory, poradíme vám, jak se připravit na cestování se psem v Čechách i do zahraničí.

Dovolena-se-psem

Pokud právě řešíte, kam na dovolenou se psem, náš článek vám jistě pomůže. Dozvíte se nejen, kam se psem na dovolenou do jižních států k moři, ale také, kam vyrazit na dovolenou v České republice - ať již do hor nebo za koupáním!

Samozřejmě nejlepší je řešit letní dovolenou se psem v předstihu, ale nebojte, nic není ztraceno. Pamatujte však, že pokud se chystáte se psem na dovolenou do zahraničí, je potřeba včas vyřešit potřebné doklady – podle požadavků dané země. Nejčastěji se jedná o očkování proti vzteklině, případné aktuální sérologické a klinické vyšetření, potvrzené veterinárním lékařem. Samozřejmostí pak musí být pas a čip.

Aktuální informace o cestování se psem do zemí Evropské unie naleznete na stránkách Státní veterinární správy.

Dovolená se psem Česká republika

Nechcete pejska zbytečně stresovat dlouhou cestou a rádi byste si s ním užili klidnou dovolenou v Čechách? To je skvělá volba, protože nemusíte řešit složité papírování a vyrazit můžete prakticky kdykoliv. Navíc pejska nebudete zatěžovat náročnou cestou a teplým klimatem.

Krásnou dovolenou se psem si užijete v Beskydech, na Šumavě, v Krkonoších, v Jeseníkách, i v dalších českých horách (Krušné hory, Orlické hory, Jizerské hory či Český ráj, České Švýcarsko…). Pokud vás láká spíše koupání a krásy Moravy, zavítejte na dovolenou se psem na jižní Moravu. Lákavé jsou také jižní Čechy typické pro své rybníky nebo přehrada Lipno. V Čechách je krásně opravdu všude, zde se nemusíte bát, že byste se svým výběrem spletli.

Dovolena-se-psem 1

Dovolená se psem Chorvatsko

Perfektní dovolenou se psem si užijete také v Chorvatsku, které je jednou z nejoblíbenějších prázdninových destinací Čechů. Běžně zde potkáte páníčky s pejsky na dovolené. Výhodou Chorvatska je krásná příroda, příjemné teplé klima a čisté moře. Navíc se zde bez problému domluvíte i bez znalostí chorvatštiny nebo jiného cizího jazyka.

I cesta je relativně optimální, pamatujte však na potřebné pauzy pro vyvenčení pejska a jeho osvěžení. V průběhu cesty by měl pes mít to nejvyšší pohodlí. Nejlepší je převážet jej bezpečně v kleci nebo v boxe s mřížkami, kde bude mít přísun čerstvého vzduchu a stín. V boxe by měl mít možnost posadit se a otočit.

Jak fungují psí pláže v Chorvatsku?

Koupání psa v Chorvatsku není nějak radikálně omezeno. Psi mají přístup do moře téměř všude, vyjma hlavních turistických pláží nebo vymezených pláží u kempů. Naštěstí zde naleznete dokonce i pláže určené pro psy, kde si váš čtyřnohý kamarád může užít pravé dovolenkové radovánky i s jinými psy ve vodě.

Pro koupání psa v moři si vyhraďte spíš ranní nebo večerní hodiny, kdy není ve vodě tolik lidí. Ne všem turistům je přítomnost psa ve vodě příjemná, navíc i váš pes by se mezi davy lidí nemusel cítit zrovna bezpečně.

Milovníky psů jistě nadchnou speciálně určené psí pláže, které jsou doslova dotažené k dokonalosti. Některé dokonce nabízí speciální stany pro psy, psí bar, lehátka, speciální psí menu nebo psí zmrzlinu.

Konkrétně se jedná o Monty´s dog beach v Crikvenici v oblasti Kvarner, ale i další pláže, jako např. Poreč – pláž kempu Istra v oblasti Istrie či Ostrov Murter – pláž Podvrške u místa Murter. Dovolenou se psem u vody si zde tedy užijete bez starostí a naplno! Také mnoho ubytování přijímá psy s otevřenou náručí, mnohdy však i s otevřenou peněženkou.

Dovolena-se-psem 2

Dovolená se psem Slovensko

Dovolená se psem na Slovensku by se spíše dala charakterizovat jako aktivní dovolená. Vzhledem k tomu, že Slovensko se pyšní nádhernými Tatrami, se svým čtyřnohým kamarádem nejpravděpodobněji zavítáte právě prozkoumat tyto majestátné hory.

Některé stezky jsou však pro psy uzavřené a po celém Tatranském národním parku musíte mít psa na vodítku, někde dokonce i s náhubkem. Na to si dejte opravdu pozor a nepodceňujte toho nařízení, protože po Tatrách každý den chodí několik strážců parku a dodržování těchto opatření důsledně kontrolují, a kdo je poruší, přísně ho bez okolků pokutují.

Také berte v potaz, že túry v Nízkých i Vysokých Tatrách jsou pro psy velmi náročné, pokud není tedy váš pejsek na celodenní výšlapy zvyklý, raději ho ušetřete trápení.

Dovolena-se-psem 4

Dovolená v Itálii se psem

Láká vás zažít dovolenou se psem v Itálii? Stejně jako Chorvatsko, také Itálie je pro dovolenkování se psem dobrou volbou. Doporučujeme zejména severní Itálii, kde jste autem za několik hodin. Itálii však nemusíte navštívit pouze kvůli moři. Užít si můžete i nádherná jezera mezi horami, případně výšlapy do hor. Zde ale stejně jako v případě Slovenska berte v potaz kondici vašeho psa a netrapte ho dlouhými a náročnými túrami.

Jak je to s psími plážemi v Itálii?

Pláže v Itálii fungují trochu jinak nežli v Chorvatsku. Veřejně placené pláže nejsou psům přístupné, ale na okraji letoviska obvykle najdete volně přístupnou pláž, kde si můžete v klidu užít písek i koupání psů. Pokud se chcete vydat přímo na psí pláž v Itálii, navštivte Bibione, kde naleznete pláž Pluto. Další pláž pro psy je v Caorle v Porto Santa Margherita, kde naleznete dokonce dvě psí pláže.

Jak vidíte, se psem si můžete užít pěknou dovolenou u moře, a to téměř bez starostí. Před cestou do zahraničí se ale určitě nejprve poraďte se svým veterinárním lékařem ohledně potřebného odčervení a také ohledně zdravotního stavu vašeho psího miláčka. Přejeme vás krásnou dovolenou se psem!