Jakou funkci mají kočičí vousky?

 


111

Kočičí vousky nejsou pouze estetickou záležitostí, ale představují také důležitý prvek pro orientaci v prostoru. Pomáhají kočce vnímat své okolí a prostor, kde se pohybuje. Díky tomu je kočka ladná a tichá, přesně tak, jak je pro ni typické. Hmatové vousky jí pomohou určit překážky a nestane se tak, že by se například zasekla v plotě, když ji prožene nějaký hafan kočkomil.

 

Hmatové vousky slouží k lepší orientaci

Kočičí vousky mají zásadní funkci pro lepší orientaci. Nazývají se přesněji hmatové chlupy a jsou citlivě propojeny s receptory kůže. Na koříncích vousků jsou čidla, která přenáší vibrace z chloupků až do příslušeného mozkového centra.

Kočka pomocí nich tak cítí nejen pevné předměty, ale také proudění vzduchu. Může se výborně orientovat v prostoru, a to i ve tmě. Překážky se vůbec nemusí dotknout, pomocí vousků zjistí veškeré informace o překážce a ladně proklouzne, aniž by o ní kdokoliv věděl. Fousky jí tak pomáhají ke skenování trasy a bezpečnému úprku do úkrytu.

222

Řeč těla a dopad na všechny čtyři

Kočičí vousky ale neslouží pouze ke správné orientaci. Jsou také důležitou součástí řeči těla kočky a pomáhají jí s komunikací. Kočka může chlupy uvolňovat a směrovat, čímž ukazuje, jakou má náladu, nebo jak se cítí. Pomocí napnutých vousků dokáže varovat před vznikajícím nebezpečím v jejím chování. Cítí-li se kočička dobře a pohodově, vousky jí visí volně dolů. Důležité je ale také sledovat celkové postavení těla a ocasu.

Další funkcí vousků je vnímání gravitace, což pomáhá kočce orientovat se ve směru pohybu. Pokud tedy padá dolů, dokáže se hbitě otočit a spadnout na všechny čtyři.

333

Dorůstají kočkám hmatové vousy?

Pokud kočka o hmatové vousy přijde, v prostředí se již neorientuje tak dobře. Může narážet do věcí, ztrácet rovnováhu a být celkově neklidná. Vousky kočce skutečně pomáhají k tomu, aby mohla být šelmou, jak se patří. Dokonce i slepá kočka se dokáže dobře orientovat právě díky vouskům.

Proto určitě není dobrý nápad kočce vousy stříhat. Můžete jí tak ublížit a přímo ji ohrozit na životě. Ztrátu hmatových vousků u kočky lze popsat jako ztrátu citlivosti lidských prstů. Od malinka na ně kočka spoléhá a ke svému životu je potřebuje.

Co se týká dorůstání, pokud nejsou chlupové kořínky poškozené, měly by vousky kočce dorůstat bez potíží. Stejně jako jiné chlupy, i hmatové vousky mohou vypadnout, ale není to tak časté jako právě u srsti. Nový vousek dorůstá přibližně 2–3 měsíce, než dosáhne své maximální délky, a tedy i funkčnosti.

444

Kde hmatové fousy najdeme?

Kočičí vousky mají kočky na tvářích, na čumáčku, nad očima, pod bradou a na zadní straně předních nohou. Pomáhají jim s orientací, ale také při kontaktu s kořistí. Jsou užitečné při lovu, kočka díky nim získá informace o kořisti – například jakým směrem roste srst nebo peří kořisti a odkud ji začít požírat. Fousky pomáhají také koťátkům orientovat se u matčiných cecíků.

555

Fousy na spodní straně předních tlapek napomáhají vystopovat kořist a měřit doskok. Kromě hmatových vousků je ale kočka vybavena také hmatovými receptory, které se též nachází po celém těle a pomáhají jí s ještě lepší orientací.