Je kočičí AIDS přenosný na člověka? A jaké jsou příznaky u koček?

Kočičí AIDS, jinak také virová imunodeficience koček (FIV), je závažné smrtelné onemocnění kočkovitých šelem. Tato nemoc způsobuje chřadnutí a vleklé infekce, které ačkoliv jsou mnohdy banální, vlivem oslabené imunity způsobí nakonec smrt. Jak se kočičí AIDS přenáší, jaké jsou příznaky a lze jej vůbec vyléčit?

Kočičí AIDS 1

Co je to kočičí AIDS a jak se přenáší?

Kočičí AIDS je imunitní onemocnění, které se vyskytuje po celém světě. Nelze na něj očkovat a ani neexistuje žádná specifická terapie. Virus se řadí do skupiny lentivirů, snižuje počet bílých krvinek a způsobuje oslabení imunity. V České republice je pozitivních asi 5 % koček. Kočičí AIDS je posledním stádiem onemocnění, v počátku je kočka nakažena virem FIV, který ještě za AIDS považovat nelze.

Virus se řadí k trojici smrtelných virových onemocnění kočkovitých šelem, ke kterým patří virová leukemie koček (FeLV) a infekční peritonitida koček (FIP).

Virus FIV se přenáší nejčastěji kousnutím, proto jsou nejvíce ohroženi zejména toulající se kocouři. Virus je přítomný v krvi, mlezivě, slinách, mléce i mozkomíšním moku. Není moc odolný, a tak brzy ve vnějším prostředí umírá. Nemusíte se bát, nakažlivý na člověka ani domácí zvířata není.

Průběh onemocnění a příznaky

Po proniknutí viru do těla kočky se virus nejprve usadí v mízním systému, kde zůstává klidně i několik let. Poté se probudí a začne se množit v bílých krvinkách a oslabuje tak imunitní systém. V prvních týdnech onemocnění probíhá s nespecifickými příznaky, mohou se objevit teploty, apatie, smutek, průjem či zánět spojivek. Tato fáze se nazývá akutní infekce a může trvat až rok.

Většina majitelů si ani nepovšimne zvětšených mízních uzlin. Příznaky postupně odezní a kočka se stává nositelem viru. Na první pohled vypadá zdravě a virus lze rozpoznat pouze z rozboru krve. Toto stádium opět trvá několik měsíců až let, a i když se na první pohled nezdá, že je něco v nepořádku, kočce postupně ubývají CD4+ lymfocyty.

Kočka může být nosičem viru klidně i 6 let. Nakazí-li se dospělá kočka, je možné, že se u ní kočičí AIDS ani nestihne projevit a do té doby uhyne na stáří nebo z jiného důvodu. Naopak u koťat je průběh onemocnění i smrt o mnoho rychlejší.

Kočičí AIDS 1_1

Příznaky kočičího AIDS

  1. První týdny až měsíce – nespecifické příznaky, únava, teplota, horečka, apatie, chudokrevnost, záněty, zvětšení mízních uzlin
  2. Po pár dnech tyto příznaky odezní a kočka se stává nosičem viru
  3. Následující měsíce až roky vypadá klinicky zdravá, ale nosí virus a je nebezpečná pro okolí
  4. Následně se virus začne množit a oslabovat imunitu
  5. Opět nastoupí příznaky jako horečka, únava, apatie, záněty, nechutenství, hubnutí
  6. Chronické záněty začínají být nevyléčitelné a postihují kůži, oči, močové cesty, dásně, dýchací trakt, trávicí systém
  7. Kočka přestává přijímat potravu, zvrací, má průjem a má krev ve stolici – toto je konečná fáze kočičí AIDS, která bohužel končí smrtí
 

Jak se onemocnění diagnostikuje?

Diagnostika kočičího AIDS probíhá zprvu klinicky, následně se pak provádí krevní testy. Počáteční stádium se projevuje chronickými záněty, hubnutím a častou nemocností. Pokud si majitel povšimne těchto projevů, provede se krevní testy.

Jedním z nich je rychlý krevní test, který lze provést přímo v ordinaci a je spolehlivý asi z 90 %. Pokud je virus v krvi kočky opravdu přítomen, negativní test je spíše výjimkou. Tyto testy se provádí obvykle dvakrát až třikrát s odstupem času, protože test je průkazný až pár týdnů po nakažení. Koťata nemocné matky se testují znovu ještě v 6 měsících. Nejsou automaticky považována za nemocná, virus od kočky vůbec nemusí chytit.

Pokud je výsledek testu nejistý, lze provést laboratorní krevní test PCR, který přímo prokáže genetickou informaci viru.

Kočičí AIDS 1_2

Jak se kočičí AIDS léčí a jaká je prevence?

Možná si říkáte, že na každou nemoc musí být lék. Bohužel, kočičí AIDS je nevyléčitelnou nemocí, jedná se vlastně o konečnou fázi nakažení virem a ta je bohužel nezvratná. Kočka podlehne infekcím, kterým si organizmus vlivem oslabení imunity nedokáže bránit. Infekce však lze alespoň zmírnit, a v počáteční fázi s nimi i bojovat za pomocí antibiotik.

Kočku pravidelně odčervujte, nechte ji očkovat proti ostatním nemocem a podpořte její organizmus kvalitním krmivem s dostatkem vitamínů a potřebných živin. Pokud bude vaší kočce diagnostikován AIDS, veterinární lékař vám pro ni předepíši látky posilující imunitní systém.

Nemocnou kočku není třeba ihned utratit, možná ji čeká ještě několik let poměrně aktivního života. Pokud se však onemocnění dostane do poslední fáze, kdy již kočička nedokáže s infekcemi bojovat a trápí se, eutanazie je na zvážení. Zdravotní stav své kočky však především nejprve konzultujte se svým veterinárním lékařem.

Prevence kočičího AIDS spočívá zejména v kastraci kocourů, aby se netoulali a nedocházelo k pouličním šarvátkám (přenos škrábanci). Kočku také můžete držet pouze doma a nepustit ji ven, ale to je reálné spíše u městských koček. Bohužel, proti viru FIV zatím neexistuje žádná účinná vakcinace.