Které zelenině a ovoci můžete říct ANO a které NE jako součást potravy vašeho pejska

Může se to zdát velice jednoduché. Taky si říkáte, co neublíží mě, nemůže ublížit ani mému čtyrnohému miláčkovi? Nenechte se klamat a pečlivě si přečtěte tento článek. Ne vždy to co je zdravé pro nás, musí být automaticky zdravé pro naše pejsky. 

Dnes se budeme speciálně bavit o ovoci a zelenině. Psi jsou zkrátka rozdílní a zelenina či ovoce jim může přivodit těžké zdravotní problémy a v některých případech dokonce smrt. Proto prosím buďme opatrní a vstřícní ke svým pejskům.

pexels-photo-688961

A kdy můžeme říct ANO a kdy rozhodně NE?

JABLKA
Ano, psi jablka jíst mohou. Jablka jsou výborným zdrojem vitamínů C a A a dodávají vlákninu potřebnou pro vašeho pejska. Mají nízký obsah proteinů a tuků, díky tomu se mohou stát kvalitní svačinou pro starší pejsky. Pouze bychom se vždy měli ujistit, že jablko je řádně očištěno od pecek. 

BANÁNY
Ano, banány mohou být skvělým nízkokalorickým doplňkem stravy. Obsahují vysoké množství draslíku, vitamínů, vlákniny a naopak v sobě mají nízký obsah cholesterolu a sodíku. Pozor však na vysoký obsah cukrů, kvůli podílu cukru by se banány neměly stát pravidelnou součástí potravy psa.

BORŮVKY
Ano, borůvky jsou skvělý antioxidant. Stejně jako jablka jsou borůvky bohaté na vlákninu. 

BROKOLICE
Ano, brokolice je pro psy bezpečná, když je podávaná v malém množství. Má vysoký obsah vlákniny a vitamínu C a nízký obsah tuků. Brokolice nicméně obsahuje složku, která může mírně podráždit žaludeční stěnu vašeho pejska, proto je nutné, podávat ji opravdu v malém množství, jak jsme již zmiňovali. Kromě toho je známo, že stonky brokolice mohou způsobit obstrukci jícnu.

RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA
Ano, růžičková kapusta v sobě ukrývá spoustu výživných látek a antioxidantů, které jsou skvělé jak pro lidi tak pro psy. Nicméně je důležité podávat ji v malém množství, růžičková kapusta může způsobovat nadýmání vašeho pejska. 

CANTALOUPE
Ano, cantaloupe je plný živin s malým obsahem kalorií a je skvělým zdrojem vody a vlákniny. Naopak v sobě ukrývá spoustu cukru, kvůli kterému bychom toto ovoce měli volit střídmě, pokud pejsek trpí nadváhou či cukrovkou, nemusí být nejideálnějším doplňkem stravy.

MRKEV
Ano, pejsci mohou jíst mrkev. Mrkev může být vynikající nízkokalorická svačinka s vysokým obsahem vlákniny a betakarotenu, který produkuje vitamín A. Navíc konzistence je skvělá pro zuby pejska.

CHŘEST
Ne, pejsci by chřest jíst neměli. Zatímco není pro psy vyloženě nebezpečný, nemá pro ně žádný prospěch. V syrové formě může být příliš těžký a naopak ve vařené formě ztrácí veškeré živiny.

AVOCADO
Ne, avokádový boom působí na každého z nás, ale opravdu to není dobrá pochoutka pro vašeho pejska. Avokádo obsahuje složky, které mohou u pejska vyvolat průjem a zvracení.

CELER
Ano, celer pro pejsky není nijak závadná potravina, naopak má v sobě vysoký obsah vitamínu A, B a C, které podporují zdraví vašeho pejska. Celer dokonce může napomáhat i při nemocích, jako je rakovina. Celer také působí pozitivně na dech vašeho pejska.

TŘEŠNĚ
Ne, třešně můžou být doslova toxické pro pejska. Určitá část třešní může mít vliv na buněčný přenos kyslíku a může docházet k tomu, že krev není dostatečně okysličována.

BRUSINKY
Ano, brusinky jsou pro psa v pořádku. Jak čerstvé tak sušené jsou pro psa OK. Množství bychom neměli opět příliš přehánět, velké množství brusinek může pejskovi způsobit žaludeční obtíže.

OKURKY
Ano, okurky mohou být obzvlášť skvělým doplňkem stravy u pejsků, kteří trpí nadváhou, neboť neobsahují téměř žádné sacharidy a tuky. Jsou plné vitamínu K. C a B1.

HROZNOVÉ VÍNO
Ne, hrozny nejsou nejvhodnější. Hrozny jsou vysoce toxické bez ohledu na plemeno psa, věk a pohlaví. Ve skutečnosti hrozny mohou být tak toxické, že mohou vést k akutnímu selhání ledvin.

ZELENÉ FAZOLE
Ano, fazole jsou povoleny ve všech možných úpravách. Mají v sobě vysoký obsah vitamínů a minerálů a vlákniny

MANGO
Ano, toto sladké ovoce je plné vitamínů, konkrétně obsahuje vitamín A, B6, C a E.

HOUBY
Ne, pejsci by opravdu houby jíst neměli. Mohou být velice toxické a vést až ke smrti vašeho miláčka.

CIBULE
Ne, cibule může být jedovatá pro vašeho pejska i kočičku. Cibule může způsobovat zvracení, průjem, bolesti žaludku a nevolnost. Na otravu cibulí nejvíce trpí rasy jako je Akitas a Shiba Inus.

POMERANČE
Ano, pomeranč není nijak závadná potravina pro pejska. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, draslíku a vlákniny. Pozor na pecky, ty by mohly pejskovi způsobit problémy s trávením

BROSKVE
Ano, broskve jsou pro pejska OK. Malé množství se stává skvělým zdrojem vlákniny a vitamínu A a může dokonce pomáhat při boji s infekcí.

HRUŠKY
Ano, hrušky mohou být skvělým zdrojem vitamínu K, C a vlákniny. Hruška může snížit riziko mrtvice až o 50%. 

HRÁCH
Ano, hrášek není nijak závadná potravina. Hrách je bohatý na bílkoviny, vitamíny, minerály a vlákninu.

ANANAS
Ano, ananas se může stát skvělou sladkou pochoutkou pro všeho pejska. Tropické ovoce je plné vitamínů, minerálů a vlákniny.

BRAMBORY
Ano, brambory ve vařené formě jsou pro pejska v pořádku. Obsahují železo, které je ideální na kosti pejska.

RAJČATA
Ne, psi by se měli vyhnout rajčatům v jakékoliv formě. Konzumace rajčat pejskovi opravdu nemusí udělat vůbec dobře, proto se této potravině radši vyhněte.