Nejčastější psí nemoci

Každý pejsek si někdy může projít nějakou psí nemocí, která znepříjemní život nejen jemu, ale také vám. Psích nemocí je velká spousta, od těch kožních, až po onemocnění pohybového aparátu, cukrovku nebo nemoci přenosné na člověka. Pojďme se podívat na ty nejčastější nemoci psů a jejich příznaky!

Psí nemoci 

Psí plemena a jejich nemoci

Každé plemeno psa je něčím specifické a u některých ras jsou typická některá genetická onemocnění. Jiné rasy jsou naopak od přírody zdravé a odolné – například voříšci se označují za nejodolnější „plemeno“ psa. Čím to je, že někteří čtyřnozí miláčci více přitahují určité nemoci a jiní jsou naopak po dlouhá léta zdraví jako rybky?

Často to bývá způsobeno přílišným šlechtěním jednoho chovu, který pak následně přitahuje psí nemoci více, než je obvyklé. Tímto způsobem navíc vznikají různé genetické anomálie.

Jaká jsou tedy, kromě voříšků, zdravá a prospívající plemena psů?

Mezi plemena psů, která zdravotně dobře prospívají, patří například čivava, border kolie, australský honácký pes (mimochodem také držitel rekordu nejdéle žijícího psa) nebo německý ohař. Základem dobrého zdraví je však také kvalitní a výživná strava i pravidelná péče o psa.

Psí nemoci 

Pro to, aby byl váš psí parťák zdravý, je také nutné dopřát mu dostatek aktivního pohybu, hraní a zaměstnat jeho mozek. Každý pes by měl večer usínat příjemným vyčerpáním, plný nových vjemů a zahrnutý nekonečnou láskou. Každodenní příval endorfinů (hormony štěstí) jsou podmínkou pro dokonalé zdraví vašeho psa.

Psí nemoci 

Příznaky u nemocného psa

Jak ale poznat, že vám pejsek onemocněl nebo mu není dobře? U člověka jsou příznaky nemocí snadněji rozpoznatelné, sám si totiž řekne, co ho trápí nebo bolí. U psa je to však mnohem složitější. Musíme proto vnímat veškeré změny v chování psa. Pokud není tolik energický jako obvykle, raději zpozorněte. Trvá-li tento stav již několik dní a přidalo se k němu již například nechutenství nebo zvracení, ihned kontaktujte veterináře!

Mezi příznaky nemocného psa patří: dlouhodobá únava, apatie, zvýšená spavost, nechutenství, zvracení, horký čenich, průjem, výtok z očí, ztížené dýchání nebo sípání. Projeví-li se některý z těchto příznaků, určitě na nic nečekejte a ihned situaci řešte s veterinárním lékařem.

Nejčastější nemoci psů

Změna chování psa a další příznaky často značí, že s vaším pejsek není něco v pořádku. Proto raději neotálejte s návštěvou veterináře, který může vašemu čtyřnohému miláčkovi rychle a snadno ulevit od nemoci. Nebojte se hned závažných chorob, může se jednat o jednu z nejčastějších psích nemocí, které si zde uvedeme.

Onemocnění zažívacího traktu

Mezi nejčastější psí nemoci rozhodně patří průjem, který může značit hned několik chorob. Průjem může být způsoben střevní chřipkou, akutním katarem žaludku nebo pouze snězením něčeho, co pejskovi nesedne. Stejně tak zácpa je pro vašeho parťáka nepříjemná a často mu způsobí i horečku.

Příznaky onemocnění zažívacího traktu

  • Průjem
  • Zvracení
  • Nechutenství
  • Úbytek hmotnosti
  • Krev ve stolici
  • Apatie

 Psí nemoci

Zánět dýchacích cest nebo hltanu

Vašeho pejska může také potkat nepříjemné nachlazení. To je často způsobeno změnami teplot, skokem do ledové vody či nastydnutím na dešti či větru. Také vyčerpaný a neodolný pejsek snadno nastydne a s nachlazení se mu poté častěji opakuje. Poznáme to podle kašle, zvýšené teploty a zahlenění. I v tomto případě vždy navštivte veterináře, aby se obyčejné nachlazení nerozvinulo v něco horšího.

Psí kožní nemoci

U psů existuje celá řada kožních onemocnění. Ačkoliv se nejedná o nic příjemného, tyto nemoci jsou naštěstí obvykle na první pohled viditelné, a tím pádem je může majitel psa začít řešit včas (na rozdíl od orgánových nemocí, na které se bohužel často přichází pozdě).

Pes, který je zdravý, má krásně lesklou a pružnou srst. První varovné příznaky kožního onemocnění poznáte podle mastné, řídké a oslabené srsti, která začíná pomalu vypadávat. Ihned, co uvidíte tyto příznaky, raději zpozorněte. Často tomu následují rudé skvrny, vřídky a boláčky. Určitě proto navštivte veterinárního lékaře, aby vašeho psího miláčka prohlédl.

Příznaky kožní nemoci mohou způsobit také parazité, jako například blecha psí, trudník psí nebo zákožka svrabová. Věnujte proto důkladnou pozornost péči o psa, a používejte kvalitní a šetrné šampony pro psy.

Psí nemoci 

Psí nemoci z klíšťat

Klíšťata ohrožují přenosem infekcí nejen nás, ale také naše čtyřnohé miláčky. Mezi nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty patří Lymská borelióza, Anaplazmóza, Klíšťová encefalitida nebo Babezióza. Nemocí z klíšťat je však bohužel mnohem více.

Jak poznáme Boreliózu u psa?

Lymská borelióza u psa se nejčastěji projevuje akutním zánětem kloubů, který způsobuje kulhání, otok kloubů a bolestivost. Následuje apatie, horečka a nechutenství. Tyto příznaky se projeví obvykle za dva měsíce od kousnutí klíštěte. Máte-li podezření na boreliózu nebo jiné onemocnění od klíšťat, kontaktujte svého veterinárního lékaře.

Psí nemoci 

Cukrovka u psa

I pes může mít cukrovku a rozhodně není způsobena častým pojídáním sladkého. Stejně jako u člověka může jít o syndrom hormonálních problémů. Jedná se zejména o nedostatečnou produkci hormonu inzulinu, který udržuje normální hladinu krevní glukózy v těle. Hlavním příznakem cukrovky u psa je nadměrné močení a nadměrné pití. Cukrovku u zvířete veterinární lékař diagnostikuje pomocí moči a krve.

Psí nemoci přenosné na člověka

Také existují psí nemoci, které jsou snadno přenosné na člověka. Nahrává tomu fakt, že žijeme s psím mazlíkem často v těsné blízkosti a sdílíme s ním více, než je mnohdy zdrávo. Mezi nejznámější onemocnění patří vzteklina, která se přenáší krví – tedy psím kousnutím nebo škrábnutím. Tuto psí nemoc se však prozatím v České republice podařilo vymýtit. Je to především díky pravidelným očkováním proti vzteklině, která by měl váš psí miláček také podstupovat.

Mezi další psí nemoci přenosné na člověka patří Larvální toxokaróza či bakteriální Leptospiróza. Sebe i svého psa nejlépe ochráníte pečlivým dodržováním osobní hygieny, povinným i nepovinným očkováním, pravidelnou kontrolou zdravotního stavu i trusu a odčervením každé 3 měsíce.

Dopřejte svému čtyřnohému miláčkovi kvalitní krmivo a tu nejlepší péči! Vybírejte na našem e-shopu www.Petamour.cz nebo na naší prodejně Pet Amour v Praze na Vinohradech