Má smysl zřizovat zdravotní pojištění psů?

Pes je nejlepší přítel člověka a věrně nás doprovází naším životem. Stejně tak, jak je věrný on nám, i my bychom se pro něj obětovali. Pokud se mu přihodí nějaký zdravotní problém nebo způsobí nějakou škodu, je na nás, abychom takovou situaci vyřešili. Jenže zdravotní problémy vyžadují léčbu, která bývá finančně nákladná. I škodné události způsobené psem se můžou výrazně prodražit. Má tedy smysl řešit pojištění psa a jaké případně zvolit?

dog

Proč řešit pojištění psů?

Pojistky, které si sjednáváme na domácnost, hypotéku či sami na sebe, jsou dnes již zcela běžné. Ale jak je to s pojištěním psů? Možná jste již uvažovali o tom, že svého pejska necháte pojistit, protože co kdyby náhodou. Ano, i náhody se stávají a bohužel zcela běžně.

Ještě před několika lety bylo zdravotní pojištění psů a koček něco netypického. V dnešní době se pojištění domácích mazlíčků stává zcela běžným, a to zejména z důvodu čím dál tím nákladnější veterinární péče i vyššího rizika nebezpečí.

Dříve, pokud si chtěl vesnický Felix oběhnout svůj revír a očichat si fenky, obvykle takovou pochůzku přežil bez újmy na jeho zdraví i na zdraví účastníků provozu. Vozidel bylo méně a ta, která byla na silnici, se pohybovala mnohem pomaleji než dnes. Naopak nyní je provoz na cestách velmi hustý a často i nebezpečný.

Pes je navíc stále zvíře, a navzdory pevné výchově i zabezpečení se může vyvléknout z vodítka nebo přeskočit plot a běžet za srnkou. Proto je dobré pojištění nenechat náhodě a alespoň o něm uvažovat.

 

Zdravotní pojištění psů a pojištění proti škodám

Nabídka pojištění psů je poměrně široká. Můžete si sjednat zdravotní pojištění psů, které vás ochrání před vysokými výdaji za veterináře, ale také pojištění psů proti škodám, které vám kryje záda v případě nečekaných událostí a nehod. Samozřejmě lze mít komplexní pojištění, které bude pokrývat a kombinovat různá rizika.

Psa můžete pojistit již od štěněte, přičemž pojišťovny nabízí široké možnosti. Pojištění psů nabízí například Česká pojišťovna.

 

Jaké podmínky si pojišťovny stanovují?

Mikročip a očkovací průkaz (starší zvířata tetování)

  • Splněná povinná očkování (proti vzteklině, psince atd.)
  • Pojišťovny obvykle pojistí psa do 8 let věku
  • Potvrzení o zdraví psa od veterináře
  • Podmínkou není, aby pes měl PP (nemusí být tzv. papírový)

 

Co je součástí pojištění psa?

Komplexní pojištění psa zahrnuje nejen náklady na veterinární ošetření a léčbu, ale také náklady související s úhynem zvířete. Nedílnou součástí pak je úhrada škod způsobených třetím osobám.

Pokud váš pes totiž způsobí nějakou škodu, viníkem jste ve skutečnosti vy a jste tak povinni tuto škodu uhradit. Proto je důležité, aby pojištění psa obsahovalo právě i pojištění proti škodám. Skvělým řešením, pokud si nechcete sjednávat pojištění psa zvlášť, je pojištění odpovědnosti, které může zahrnovat i pojištění domácích zvířat a vztahuje se na všechny členy domácnosti.