Pamlsky pro psy – dávat či nedávat? Jak vybrat ty správné a na co si dát pozor?

Pamlsky pro psy, odměna, ze které se vašemu psímu parťákovi sbíhají sliny. Někteří psíci však pamlsky dostávají jen tak na chuť. A protože většina páníčků miluje pohled na svého spokojeného pejska, často nevědí, kdy s podáváním pamlsků přestat. Pojďme se tedy podívat pamlskům na zoubek a zjistit, zda je vhodné je psovi dávat, jak vybrat ty správné a na co si dát pozor.

jj

Pamlsky pro psy jsou ideální formou odměny za splněný povel či po náročném výcviku. Často se pejskům podávají i jen tak na pochutnání. Je důležité si však uvědomit, že stejně jako s čímkoliv jiným, ani s pamlsky se to nesmí přehánět.

Pamlsky pro psy ano

Pokud se tedy ptáte, zda dávat svému psovi pamlsky pro psy, tak ano, samozřejmě, že můžete. Ale důležité je uvědomit si několik důležitých věcí. Tou první je, že pamlsky nenahrazují stravu psa a jejich složení leckdy nesplňuje náročné požadavky na živiny. Pokud byste chtěli, aby si váš pes pochutnával na zdravých pamlscích pro psy, na našem e-shopu najdete velmi kvalitní pamlsky pro psy, u kterých si můžete být jisti skvělým složením.

U pamlsků je nutné dodržovat předepsané „dávkování“ a pejska nepřekrmovat, tedy dávkujte je příležitostně, pejskovi na chuť, jako odměnu nebo pro radost. Vždy dodržujte krmný návod předepsaný na obalu. Pamlsky pro psy se nedoporučuje dávat jen tak, protože to může u psa způsobit jejich vynucování a naučit ho škemrat u stolu. Pamlsek by tedy měl být dáván především za odměnu.

 

Výcvikové pamlsky – skvělý způsob, jak psa naučit

Pamlsky by měly sloužit hlavně jako výcvikové. Naučte pejska, že pamlsek dostane pouze za odměnu. Může to být nejen za splněný povel, ale také za poslušnost, za přinesený aport nebo za to, že byl hodný. Tréninkové pamlsky pro psy naučí vašeho parťáka lépe poslouchat, ale méně škemrat.

Pokud chcete, aby si váš čtyřnohý kamarád pochutnal na něčem dobrém mimo klasickou stravu, nekrmte ho pamlsky jen tak. Kupte si raději hračku na pamlsky pro psy, se kterou si vyhraje a svou zkoumavostí z ní nakonec zaslouženě vydoluje pamlsek. Může se jednat například o míček, do kterého je udělaný otvor na pamlsek.

 

Kolik pamlsků psovi za den dávat?

 Počet pamlsků by měl být závislý na tom, jak moc je váš pes aktivní. Psího povaleče byste určitě neměli ládovat pamlsky od rána do večera, pokud jej budete chtít odměnit, přimějte ho k aktivitě a dejte mu alespoň pár povelů, za které si pamlsek pro psy zaslouží.

Naopak aktivní hafan, který celý den běhá na zahradě nebo na cvičáku, bez problémů spálí i větší množství pamlsků (pozor, stále dodržujte doporučené dávkování na obalu pamlsků). Pes sportovec je schopen kalorie nasbírané z pamlsků rychleji vyběhat nežli psí mazel ležící celý den na gauči, kterému pak hrozí nadváha a zdravotní potíže.

kkk

Jak vybrat vhodné pamlsky

 Na trhu najdeme bohatou nabídku pamlsků pro psy, od drobných pamlsků pro malá plemena psů, až po velké pamlsky pro velká plemena, přírodní pamlsky pro psy či měkké pamlsky pro psí seniory.

Důležité je také brát ohled na zdravotní stav vašeho pejska a psovi alergikovi pořídit hypoalergenní pamlsky pro psy. Psům s nadváhou se poté doporučují dietní pamlsky, a pokud má váš pes potíže s ledvinami, vhodné jsou pamlsky pro psy s ledvinovou dietou. Na péči o chrup psa a čištění zoubků jsou pak vhodné dentální pamlsky pro psy. Řadí se mezi ně například: přírodní žvýkací jelení parohy, sušené pamlsky pro psy či 100% přírodní pamlsky uschlé uši.

ihh

Na co si dát pozor?

Dejte si pozor zejména na levné pamlsky pro psy, které mohou obsahovat i škodlivé látky. Jedná se zejména o teobromin, který může být ve větším množství pro psa jedovatý. Psa určitě nekrmte ze stolu, nejen, že tak kazíte jeho povahu, ale lidským jídlem mu ubližujete.

Nedávejte mu vařené kosti, které se mohou snadno zlomit a způsobit mu zranění v trávicím traktu a dokonce i smrt. Pes dokáže dobře strávit pouze syrové kosti.

Pro psa je pak jedovatá čokoláda, ale také hrozny či avokádo. Pokud pejskovi vaříte sami, vhodné pro něj nejsou ani brambory.

 

Domácí pamlsky pro psy

Pokud byste svému pejskovi rádi dopřáli něco dobrého, upečte mu domácí pamlsky pro psy. Nejen, že si tak můžete být 100 % jistí složením pamlsků, ale také svému pejskovi uděláte obrovskou radost.

Podívejte se na náš recept na pamlsky pro psy:

Pečené masové placičky

Váš pes se bude moci po masových placičkách utlouct! Nejen, že jsou jednoduché, ale navíc se jedná o zdravé pamlsky pro psa.

Co budete potřebovat?

  • 250 g mletého vepřového a hovězího masa
  • 2 vejce
  • Hrnek ovesných vloček
  • Trochu majoránky
  • Malý stroužek česneku

Vše smíchejte do pevné směsi a na plechu s pečícím papírem vytvořte tenké placičky. Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C 20 minut. Pokud budou placky moc tvrdé, klidně je pejskovi nalámejte, aby se mu lépe kousaly.