Oblečky pro psy a kočky – potřebuje je váš zvířecí miláček a podle čeho vybírat?


Téma oblečků, svetrů a čepiček pro psy i kočky je mezi milovníky zvířat celkem často probírané. Potřebuje můj pejsek obleček? Nezhýčkám ho? Nebude mu v něm teplo a bez nějak naopak zima?

Tradiční odpověď neznalých lidí, že pes má srst a je vyšlechtěn z vlka, má však velmi daleko od pravdy. Nenechte se zmást takovými názory, protože od dob, kdy byli předkové vašeho miláčka ještě vlky, uplynulo již hodně času.

2529-2_milkandpepper-plastenka-pro-psy-matelot-cervena

Potřebuje můj pes obleček?

První otázkou, která vám jistě v hlavě vyvstane před pořízením oblečku je, zda váš pes nebo kočička obleček potřebují. Mezi hlavní parametry patří, jestli se jedná o krátkosrsté nebo dlouhosrsté plemeno, a jakou má vaše zvířátko konstituci.

U některých psů nebo koček jsou termoizolační vlastnosti nedostatečné. Obvykle se jedná o krátkosrstá plemena, psy s jemnou srstí nebo psy s krátkými hrubými chlupy. Stejně tak malí a štíhlí pejsci by v zimě mohli prochladnout. A zapomenout nesmíme ani na bezsrstá plemena.

To ale není vše z řady kandidátů na psí obleček! Také štěňata nemají ještě zcela vyvinuté termoizolační vlastnosti a mohou snadno prochladnout. Naopak starší psi již termoizolaci často postrádají, a proto také oni potřebují v chladném počasí další vrstvu navíc.

Obleček byste též určitě měli pořídit nemocnému pejskovi nebo pejskovi s omezeným pohybem (například s onemocněním kloubů nebo při rekonvalescenci). Častým problémem u starších psů je artróza. Pokud tímto onemocněním pejsek trpí, měl by být co nejvíce v teple.

Poslední kategorií jsou psí sportovci, kteří, ačkoliv si můžete myslet, že jsou odolní a zvládnou i větší chlad, jsou k prochladnutí také velmi náchylní. Pokud jsou totiž zahřátí, mělo by teplo z jejich těla odcházet postupně, nikoliv naráz, jinak hrozí prochladnutí. Je to stejné, jako když se například po běhu zpocení svléknete a brzy vám začne být zima. Proto byste měli psího sportovce po sportovní aktivitě obléci.

pexels-pille-kirsi-1009409

Jakému plemenu psa pořídit obleček?

 Mezi plemena, která ocení obleček pro psy, patří zejména čivava, jorkšír, bišonek, shih-tzu, pudl, buldoček, boloňský psík, krysařík, mops, čínský chocholatý pes a další. Nezapomínejme ale ani na málo osrstěné chrty, jako je například whippet, italský chrtík nebo saluka.

Všechny tyto pejsky (a nejen oni) jistě potěší kvalitní kabát pro psy, který je v chladných zimních měsících příjemně zahřeje, a zároveň s ním udělají parádu. Kabáty pro psy v naší nabídce jsou příjemně hřejivé, mají límeček a voděodolnou vrstvu. Kabátek má na hřbetní straně rozepínací otvor pro zip. Postroj lze nosit pod kabátem.

Pokud ještě není mrazivé počasí, ale je již velmi chladno, pro vašeho pejska bude ideální mikina pro psy nebo svetr pro psy. Mikina pejska hezky zahřeje, a současně mu v ní nebude přehnané teplo. Je ideální pro chladné podzimní a jarní večery, a to jak pro menší, tak i pro středně velké pejsky. Mikiny z naší nabídky vás zaujmou pohodlným střihem a pružným materiálem.

Stejně tak svetřík pro psa nebo kočku udrží vaši čtyřnohou lásku v teple. Na našem e-shopu můžete vybírat z široké nabídky krásných ručně pletených svetrů pro psy. Svetříky mají rolák a bambulky, a jsou příjemně měkké s hustým úpletem. Na výběr máme z různých vzhledů, které vás zaujmou. Materiál „nekouše“, nesráží se a je velmi příjemný na dotek.

Během deštivých dnů zvolte naopak pláštěnku pro psy. Naše pláštěnky jsou vyrobené z kvalitních materiálů a pratelné na 30 °C. Jsou nejen stylové, ale zejména praktické. Z vnitřní strany mají podšívku, která je příjemná a hezky hřeje. Pláštěnky z naší nabídky jsou navíc vodoodpudivé a odolávají i silným dešťům.

Také nabízí snadný přístup k postroji psa pomocí zipu, poskytují bezpečnost pomocí reflexních prvků, a díky módním barvám a elegantnímu minimalistickému designu obzvlášť skvěle vypadají.

4716-3_mp1859-tribord-marine

Mám pořizovat šátek, nákrčník nebo čepici pro psa?

Šátky a nákrčníky pro psy jsou ideální, pokud nechcete pořizovat klasický psí obleček. Nákrčník ochrání krk pejska před prochladnutím. Nosit jej může samostatně, nebo ho můžete využít jako další vrstvu pod kabátkem či svetříkem (nebo na kabátku). Díky nákrčníku pejsek zůstane v příjemném teplíčku. Šátek pro psa naopak slouží spíše pro parádu a jako stylový doplněk.

Skvělým řešením, jak zahřát pejska během chladných procházek, a ochránit před mrazem zejména jeho uši a hlavu, je čepice pro psy. V naší nabídce naleznete čepice s bambulí, které jsou pletené hustým úpletem. Nejen, že se jedná o stylový doplněk, ale čepička především ochrání ouška vašeho psa a udrží ho v teple za každého počasí.

Potřebuje obleček i velký pes?

 Ano, není totiž pravidlem, že by všichni velcí psi měli lepší termoregulaci než ti malí. Závisí to především na plemeni, typu osrstění a již zmíněné konstituci. Zde tedy dejte především na svůj úsudek, a pokud vidíte, že se pejskovi ven nechce, třese se za chladného počasí nebo víte, že je méně odolný (po nemoci, starší pes, štíhlý pes s krátkou srstí), obleček mu dopřejte. U velkých plemen se doporučuje používat psí oblečky u chrtů, krátkosrstých ohařů či krátkosrstých kolií.

Jaký mám zvolit obleček pro kočku?

Nyní jsme se věnovali hlavně psím kamarádům, ale prochladnout může také kočička. Proto v naší nabídce naleznete také oblečky pro kočky. Ty jsou vhodné, pokud berete svou kočičí kamarádku vyvenčit ven a nechcete, aby nastydla. Obleček je vhodný ale také pro citlivější kočky na doma, například pro bezsrsté kočky jako je Sphynx.

Máte-li v bytě chladno a víte, že vaše kočička je náchylná nebo je již starší či nemocná, svetřík ji krásně zahřeje. Naše svetry pro kočky jsou měkoučké a upletené z hustého úpletu. Jsou určené speciálně pro kočičky nebo případně malé fenečky, zakryjí jim totiž celé bříško a udrží je tak v teple. Na výběr jsou pletené svetry na míru pro kočky i kocourky.

Kočky háklivé na vodu pak jistě potěší krásná pláštěnka do deštivého počasí s kapsičkou na zadní části zad. Pláštěnka je měkká a pružná, odolává silným dešťům, je pratelná na 30 °C a ochrání před promočením a prochladnutím.

pet-cat-lifestyle-portraits

Jak vybrat správnou velikost oblečku pro psa?

V našem sortimentu naleznete především oblečky pro psy menšího a středního vzrůstu. U každého produktu se nachází záložka s názvem „tabulka velikostí“, kde jsou uvedené přesné velikosti oblečků.

Jak pejska nebo kočičku změřit? K tomu vám pomůže náš rádce.  Základem ale je pečlivě naměřit potřebné parametry. Použijte ohebný textilní nebo papírový metr, který přiložíte ke stojící kočce nebo psovi. Metr dejte ke zvířátku tak, abyste pod něj mohli vložit dva prsty.

Měřit budete délku trupu a obvod hrudníku. Délku trupu měřte od lopatek ke kořeni ocasu, obvod hrudníku pak změříte obtočením metru okolo nejširší části hrudního koše za předními packami. Pokud si i přesto nevíte rady s volbou té správné velikosti, lze si dohodnout osobní schůzku a obleček pro psa si u nás vyzkoušet.

Jak by měl obleček psovi sedět?

Obleček pro psy nesmí škrtit, ani být příliš volný. Nejlepší je svetřík nebo kabátek nejprve vyzkoušet, ale to není vždy možné. Proto je důležité čtyřnohého kamaráda poctivě změřit a vybrat obleček dle tabulky velikostí.

4428-3_mp1861-karla-dog-2

Zvykne si můj pes nebo kočka na nošení oblečku?

Většina psích nebo kočičích kamarádů si na obleček poměrně rychle zvykne a nezaznamenáte tak žádný odpor, když se je chystáte obléknout. Temperamentnější jedinci však mohou jistý odpor klást nebo se odmítají v oblečku pohybovat, či se podezřele plazí. V takovém případě je potřeba nasadit pozitivní motivaci.

Zvířátko rozhodně do ničeho nenuťte. Obleček nejprve nechte v místnosti například na zemi, ať si jej v klidu dle svých potřeb očichá. Poté mu jej vložte na kraj pelíšku, aby chytl jeho pach. V dalších dnech mu jej na pár minut oblečte a nezapomeňte ho dostatečně chválit za to, že si obleček na sobě nechá.

Nejprve jej nezapínejte zcela, ale po několika vyzkoušeních můžete obleček již zapnout, a pejska nebo kočičku pochválit a odměnit pamlskem. Postupně nechávejte bundičku na zvířeti déle a déle, a až uvidíte, že mu již nevadí, můžete s oblečeným čtyřnohým kamarádem vyrazit ven. I tak ale nezapomínejte chválit a pamlskovat!

Pokud si nevíte rady s výběrem velikostí, neváhejte nám zavolat na +420 774 689 001, rádi vám s výběrem poradíme nebo si můžete u nás domluvit osobní schůzku a v naší prodejně v Praze 2 Vinohrady si obleček vyzkoušet.