Vybíráme boudu pro psa - 5 otázek, které si před jejím pořízením musíte zodpovědět

Vybíráme boudu pro psa - 5 otázek, které si před jejím pořízením musíte zodpovědět

Konečně jste se dočkali, do vaší rodiny vstoupí nový psí společník. Než si ho přivedete domů, je nutné pořídit mu spoustu věcí. A mezi ně patří také pohodlná psí bouda. Vybrat ji ale není jen tak. Určitě víte, že musí být dostatečně velká, ale na co dalšího se zaměřit? Přinášíme vám 5 otázek, které je potřeba si zodpovědět, než psovi boudu zakoupíte.

Z čeho bouda bude?

První, co musíte vzít v potaz je, jak často bude bouda využívána. Je váš pes prakticky celoročně na zahradě? Pak zvolte dřevěnou boudu a nezapomeňte na zateplení.  A to obzvlášť, máte-li doma krátkosrsté plemeno. Kvalitní zateplená psí bouda zaručí, že i ve velkých mrazech bude vašemu hlídači teplo. Stát by měla na nožkách, aby se zabránilo pronikání vlhkosti a chladu. Dovnitř pak dejte slámu nebo dřevitou vlnu. Výborně izolují.

Pokud máte mazlíčka ryze domácího, který ale ocení soukromí, určitě se poohlédněte místo klasického pelíšku po látkové boudě. Sortiment je široký, existují boudy typu kukaně, iglú, ale i zmenšeniny rodinných domků. Výhodou těchto bud je přenosnost a to, že se dají vyprat.


Jakou zvolit velikost boudy pro psa?

Na velikosti záleží. Je to vlastně jedno z nejdůležitějších kritérií. Aby psovi byla bouda pohodlná, nesmí být příliš malá, ale ani příliš velká. Doporučuje se rezerva 20 – 30 cm všemi směry. Pes musí mít možnost se v boudě bez problémů natáhnout, posadit i postavit.

 Pokud zvolíte boudu příliš velkou, protože budete mít pocit, že tak dopřáváte vašemu společníkovi větší komfort, pozor. Velký prostor bude v zimě spíše nevýhodou, protože pes ho nedokáže vyhřát. To samé platí o velikosti vchodu do boudy. Ten by měl být maximálně o 5 cm vyšší, než měří váš pes v kohoutku.

S předsíňkou nebo bez?

Přimlouvám se za všechny psy, určitě pořiďte boudu s předsíňkou. Proč? Protože všechen nepořádek, listí či sníh psovi z tlapek opadá právě tam. V boudě pak bude mít čisto a sucho. Předsíňka navíc chrání hlavní obytný prostor před větrem.

Jak se bude psí bouda udržovat?

U dřevěných bud je základem pro snadnou údržbu odklopná střecha. Díky ní ji můžete snadno vyčistit, vyměnit slámovou podestýlku a také psa zkontrolovat. Dřevo je materiál povětrnostním vlivům odolný, přesto je lepší, když bude bouda zvenčí naimpregnována. Prodloužíte tak její životnost.

Kam s ní?

Pořídili jste luxusní, prostornou boudu, ale váš čtyřnohý hlídač stále lehává jinde? Zkuste ji přesunout. Možná se mu prostě na vybraném místě něco nelíbí. Ideální umístění psí boudy je ve stínu, v závětří, s výhledem na příjezdovou cestu a vstup do domu. Pes tak bude mít dokonalý přehled o svém teritoriu.